Grid star
eveniment

COTELE DE PIATA ALE PRODUCATORILOR DE ENERGIE SI GAZE – Situatia din Uniunea Europeana

Cotele de piata ale celor mai mari producatori de energie electrica si gaze din UE sunt in scadere in majoritatea tarilor, din 2013, cand Eurostat a inceput sa colecteze aceste date.

Potrivit Eurostat, pe piata de energie electrica in 2020, cota de piata a celui mai mare producator a variat intre statele membre ale UE. Cea mai mare pondere a fost inregistrata in Cipru (100%), unde o singura companie de electricitate a dominat productia nationala de energie electrica, urmata de Franta (78%), Croatia (76%) si Cehia (71%).La celalalt capat al scalei, cota de piata a celui mai mare producator de pe piata de energie electrica a fost mai mica de 20% in trei state membre: Luxemburg (18%), Polonia (17%) si Italia (16%).

Comparativ cu 2013, cota de piata in 2020 a celui mai mare producator de pe piata de energie electrica a fost mai mica in majoritatea statelor membre ale UE. Scaderea cotei de piata a variat de la -40 puncte procentuale (pp) in Luxemburg (in urma liberalizarii pietei de energie electrica) la -1 pp in Lituania. In schimb, ponderea a ramas stabila in Finlanda, in timp ce a crescut in Bulgaria (+6 pp), Cehia (+4 pp), Ungaria (+2 pp) si Romania (+1 pp).

 Importul si productia de gaze naturale: cota de piata a celei mai mari companii a scazut in 13 state membre

Pentru importurile si productia de gaze naturale, cea mai mare cota de piata a fost de 100% in Estonia, Malta si Suedia, unde doar o singura entitate a dominat productia si importurile nationale.

Prin contrast, cea mai mare companie de import si productie de gaze naturale a avut cel mai scazut nivel de penetrare pe piata in Spania (25%) si Cehia (26%).

Comparativ cu 2013, cota de piata a celei mai mari companii de import si productie de gaze naturale a scazut in 13 state membre cu date disponibile in 2020. Intre timp, ponderea a ramas stabila in Suedia (la 100%), in timp ce a crescut in Lituania (+17 pp. ), Estonia (+16 pp) si Slovacia (+11 pp).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani