Grid star
criptomonede

CRESTE NUMARUL PERSOANELOR CARE ISI TIN ECONOMIILE IN BITCOIN - Circa un milion de adrese detin peste 1 BTC, arata datele din blockchain

Micii investitori au privit "iarna cripto” din 2022 ca pe oportunitate pentru a cumpara Bitcoin la pret redus, arata datele din blockchain furnizate de platforma LookIntoBitcoin. Astfel, la sfarsitul lunii martie, existau 991.670 de adrese care detin peste 1 BTC, dintre care o mare parte au acumulat economii in BTC intre 2021 si 2023.

Gilda Popa

Analiza datelor din blockchain arata ca cifra a crescut deosebit de rapid dupa prabusirea gigantului FTX in noiembrie 2022, eveniment care a impins pretul Bitcoin inapoi la 15.500 dolari pentru prima data din 2020. Începând din 8 noiembrie, data la care bursa cripto FTX si-a anuntat falimentul, si pana pe 8 decembrie, numarul adreselor la care investitorii au acumulat peste 1 BTC a crescut de la 915.110 la 961.756. Astfel, intr-o singura luna, numarul HODL-erilor (n.r. investitori care cumpara Bitcoin pentru a economisi si nu pentru a tranzactiona) a crescut cu aproape 50.000 de persoane – daca presupunem ca acestea nu si-au plasat achizitiile la mai multe adrese.

De asemenea, producatorii de portofele hardware cripto individuale au inregistrat vanzari record in zilele care au urmat falimentului FTX, ceea ce indica o preferinta a investitorilor de a stoca criptomoneda in portofele individuale fata de portofelele puse la dispozitie de bursele cripto centralizate. Acest detaliu ar putea sa explice cresterea soldurilor de adrese mai mici, deoarece platformele de exchange cripto aduna adesea mii de BTC ale utilizatorilor intr-o singura adresa blockchain la un moment dat.

Cum sunt distribuite "averile” in Bitcoin

Pe termen lung, numarul de portofele care detin peste 0,1 BTC (4.289.243) si peste 0,01 BTC (11.724.266) a continuat sa creasca, arata datele companiei de analiza blockchain Glassnode. Intre timp, numarul de adrese care detin mai mult de 10 BTC sau de 100 BTC a ramas relativ constant din 2018, in timp ce portofelele cu peste1000 BTC au scazut cu aproximativ 20% din 2021.

In plus, analistii Glassnode au remarcat recent ca asa-numitii „creveti” – adrese blockchain cu peste 1 BTC – au adaugat un record de 96.000 Bitcoin la detinerile lor colective in decursul unei luni de la esecul FTX.

Datele de la CoinMarketCap arata ca in prezent doar aproximativ 11% din oferta Bitcoin este detinuta de entitati cu mai mult de 0,1% din totalul detinerilor. Aceasta este o cantitate destul de mica de concentrare a averii in comparatie cu anumite altcoins precum Ethereum sau Cardano, ale caror cifre sunt de 39% si, respectiv, 33%.

Cea mai puternica criptomoneda, dupa capitalizarea de piata, a crescut de la un minim de 15.500 dolari atins in noiembrie 2022 la peste 28.000 dolari in prezent. 

In 2021, analistul CoinMetrics Nate Madrey a sugerat ca distributia mai uniforma a Bitcoin se datoreaza mecanismului sau de consens Proof of Work, care ii stimuleaza pe mineri sa vanda monede proaspat batute pe piata, mai degraba decat sa le pastreze.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani