Grid star
eveniment

CRESTE TVA-UL PE LOCUINTE – 19% pentru alimentele cu zahar adaugat. Domeniile in care taxarea ramane neschimbata

TVA-ul va creste in anumite domenii, potrivit proiectului pus in dezbatere publica de ministerul de Finante. Daca prevederile vor intra in vigoare, pentru livrarea de locuinte sociale, taxa va ajunge la 9%, de la 5% cat este in prezent.

Astfel, Finantele propun:

-trecerea de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea de locuinte sociale, livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta), iar pentru celelalte operatiuni sa se aplice cota standard de TVA. Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuinte, este necesara si introducerea unor dispozitii tranzitorii.

De asemenea, se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA (19%-n.r.) pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.

Aceste masuri deriva din recomandarile din raportul Bancii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amanata sau etapizata) si nedistributive (eliminare imediata), se arata in expunerea de motive.

Totodata, se propun si modificari ale textului referitor la cota redusa aplicabila livrarii si instalarii de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, precum si modificari ale declaratiilor pe propria raspundere prevazute de lege pentru aplicarea cotei reduse pentru aceste operatiuni, in prezent nefiind corelate

Ce nu se modifica

Potrivit proiectului, se propune mentinerea cotei reduse de TVA de 5% pentru:

-livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, livrarea de lemn de foc si energie termica.

Se mai propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice, incepand cu 1 ianuarie 2024, dar si a produselor din tutun prelucrat.

*Cititi aici proiectul integral

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani