Grid star
eveniment

CRESTEREA SALARIULUI MINIM DIN 1 IUNIE – Totul depinde insa de angajatori. Guvernul da scutiri de la plata taxelor si impozitelor

Salariul minim ar putea creste de miercuri, 1 iunie 2022. Nu este insa obligatoriu, ci totul tine de angajatori.


Astfel, incepand de miercuri, se aplica prevederile Ordonantei de Urgenta care prevede facilitatea temporara a scutirii de la plata impozitului si a taxelor pentru majorarea voluntara a salariului minim cu 200 de lei. Prevederile nu sunt insa aplicabile personalului platit din fonduri publice.
Pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza la nivelul salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 de lei lunar, fara a include aici sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. De aceasta masura vor beneficia si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a actului normativ si pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit conform contractului individual de munca, fara a include sporuri sau alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Cresterea preturilor

Guvernul anunta recent ca  angajatii pot beneficia de o crestere salariala necesara pentru a putea face fata acestei perioade marcata de cresterea preturilor la produsele de baza:
"Practic, categoria de cetateni, categoria de romani vizata de aceasta masura face parte din categoria afectata, poate, chiar mai greu decat alte categorii de aceasta perioada complicata si este o masura care vine in sprijinul angajatilor, dar in egala masura si in sprijinul angajatorilor care vor putea sa mareasca cu 200 de lei salariile angajatilor cu salarii mici, fara a dubla aceasta responsabilitate asumata si prin taxe si impozite suplimentare.
Prevederile Ordonantei de Urgenta nu sunt aplicabile personalului platit din fonduri publice”
, preciza purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani