Grid star
eveniment

NOTA DE PLATA A FOST TRIMISA LA BRUXELLES – Romania cere rambursarea a sute de milioane de euro de la Comisia Europeana

Ministerul Investitiilor a trimis in ultimele zile declaratii de cheltuieli pentru rambursarea a sute de milioane euro de catre Comisia Europeana. Potrivit ministrului Adrian Caciu, doar in ultimele zile au fost transmise declaratii de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro care se vor adauga in curand la totalul sumelor rambursate de catre Comisia Europeana. Saptamanile viitoare se vor depune alte solicitari de plata de nivel similar:

"Am tot spus ca tintim o rata maximala de absorbtie pana la inchiderea exercitiului financiar 2014-2020, adica la finalul acestui an, dar dincolo de cuantificarea absorbtiei stau, in fapt, finantarile pe care toate proiectele aflate in implementare le primesc pentru a putea finaliza lucrarile si a-si aduce aportul la economia locala, regionala si nationala”.

Astfel, a fost transmisa o declaratie de cheltuieli in valoare totala de 399,13 milioane de euro. Urmare a verificarilor, valoarea declaratiei de cheltuieli transmisa deja Comisiei Europene a fost de 298,58 milioane euro, diferenta de 100 milioane euro reprezentand cheltuieli suplimentare pentru drumuri judetene si care va fi solicitata ulterior spre rambursare Comisiei.

Suma totala transmisa spre decontare este de 5,3 miliarde euro, reprezentand o rata de  absorbtie de 80%. In plus, din alocarea UE in valoare de 6,8 miliarde de euro au fost efectuate plati catre beneficiari in valoare de 6,56 miliarde euro, fonduri europene, reprezentand o rata a platilor de 96% in cadrul POR 2014-2020.

Declaratie de cheltuieli

In acelasi timp, Autoritatea de Management a trimis vineri o declaratie de cheltuieli in valoare totala de 208,92 milioane de euro. Din alocarea totala a Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, in valoare de 4,59 miliarde de euro, pana in prezent au fost solicitate Comisiei Europene spre rambursare fonduri in valoare de 3,41 miliarde euro. Din aceasta suma, peste 566 milioane euro au fost cerute pentru rambursare in cursul acestui an. Sumele solicitate spre rambursare reprezinta cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene in cadrul proiectelor derulate prin Programul Operational Regional, respectiv Programul Operational Capital Uman.

"Suplimentar, reamintim faptul ca Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), a transmis Autoritatii de Certificare si Plata doua declaratii de cheltuieli in valoare totala de 252,55 milioane de euro”, arata ministerul Investitiilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani