Decizie pe legea privind scutirea de la plata impozitului in anumite cazuri: “Creeaza un precedent fiscal discriminatoriu” (Document)
05 May 2025 17:34 Lumea Banilor 749
Aviz negativ al Consiliului Economic si Social (CES) pe proiectul de lege care vizeaza exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vanzarea imobilelor pentru doua categorii specifice de vanzatori: mostenitorii legali care instraineaza un imobil obtinut prin succesiune si sotii care instraineaza imobilele pe care le-au dobandit in timpul casatoriei, dupa divort si incheierea partajului.
CES arata ca exceptarea de la plata impozitului pentru aceste categorii “creeaza un precedent fiscal discriminatoriu si genereaza un dezechilibru in sistemul de impozitare a tranzactiilor imobiliare. Masura ar putea reduce veniturile bugetare fara un impact social clar justificat si ar putea incuraja noi exceptii ce fragilizeaza principiile echitatii si neutralitatii fiscale".
Cadrul legal
In Expunerea de motive se arata ca aplicarea acestui impozit in cazurile sus-mentionate reprezinta o povara fiscala inechitabila, indreptata impotriva cetatenilor aflati in situatii dificile. Cadrul legal care impune aceasta taxa a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpararea si revanzarea rapida a imobilelor in scop speculativ, insa mostenitorii legali si fostii soti care instraineaza un imobil nu se incadreaza in aceasta categorie, arata initiatorii, mai multi parlamentari ai Partidului National Liberal (PNL).
Potrivit acestora, in cazul mostenitorilor legali, vanzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca umare a unei necesitati stringente - fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilitatii de a administra sau intretine acel imobil.
”Este injust ca o persoana care si-a pierdut un parinte sa fie impovarata suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobandit prin succesiune. Mostenirea nu este o investitie realizata in scop speculativ, ci un drept dobandit prin succesiune legala, iar impozitarea acesteia la momentul vanzarii reprezinta o dubla taxare, avand in vedere ca bunul a fost deja impozitat pe durata detinerii de catre defunct.
De asemenea, in cazul partajului dupa divort, aplicarea acestui impozit este inechitabila. Fostii soti ajung la vanzarea bunului comun ca urmare a separarii definitive, neavand intentia de a obtine un profit imobiliar, ci doar de a-si incheia o situatie patrimoniala complexa. Este nedrept ca acestia sa fie tratati ca si cum ar fi investitori imobiliari, in conditiile in care vanzarea are loc din necesitate, nu dintr-un calcul speculativ”, mai precizeaza initiatorii.