Grid star
eveniment

Diversiunea CCR. Presedintele Curtii afirma ca nici el si nici ceilalti judecatori care isi incheie mandatul nu au cerut cei 18.000 lei. Insa banii sunt prevazuti in lege, si nu au declarat ca ii refuza (Document)

In plin scandal privind taierea veniturilor bugetarilor, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) incearca sa puna “batista pe tambal” cu privire la banii pe care urmeaza sa ii primeasca judecatorii CCR Marian Enache, Attila Varga si Livia Stanciu la terminarea mandatului . Acestia ar urma sa incaseze 180.000 lei, echivalentul a sase salarii, odata cu terminarea mandatelor, prevederea fiind in legea de functionare a CCR. 

Presedintele interimar al CCR, Marian Enache (foto), afirma joi, 2 iulie 2025, intr-un comunicat de presa, ca “niciunul dintre judecatorii al caror mandat se incheie in luna iulie 2025 nu a solicitat si nici nu a primit vreo suma de bani”.
Numai ca nu trebuie sa ii ceara, pentru ca acestia sunt prevazuti prin lege. Obligatoriu, ii primesc. Mai devreme, sau mai tarziu. 

Legea de functionare a Curtii Constitutionale prevede la articolul 71, alineatul 5:

“La incetarea mandatului, ca urmare a expirarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate”. 
Avand in vedere acesta prevedere, cei trei. Marian Enache, Attila Varga si Livia Stanciu  vor lua banii. Mai devreme, la incetarea mandatului, sau mai tarziu, daca vor recurge la instanta. In comunicatul CCR nu se precizeaza daca se intentioneaza renuntarea la acesti bani, donarea pentru cauze caritabile, etc. 

Premierul Ilie Bolojan considera ca banii pe care ar urma sa-i incaseze judecatorii CCR Marian Enache, Attila Varga si Livia Stanciu la terminarea mandatului constituie un lucru imoral (click aici pentru a citi).

Prezentam comunicatul CCR:

“Pentru corecta informare a opiniei publice fata de afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la faptul ca judecatorii constitutionali aflati la final de mandat in anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale  si in contextul in care Curtii Constitutionale nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la aceste afirmatii, presedintele interimar al Curtii Constitutionale face urmatoarele precizari:
In virtutea competentelor prevazute de Legea nr.361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale si in calitate de ordonator principal de credite, Secretarul general al Curtii are obligatia informarii lunare a presedintelui si a Plenului Curtii Constitutionale cu privire la operatiunile efectuate in aceasta calitate, sens in care prezinta Plenului Curtii informari, note si/sau referate legate de executia bugetara, inclusiv cu privire la stadiul aplicarii legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instantei de contencios constitutional.
In sedinta administrativa a Plenului Curtii din data de 1 iulie 2025, Secretarul general a inaintat o nota referitoare la situatia drepturilor prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.
Plenul a decis ca orice masura luata de Secretarul general in calitate de ordonator principal de credite sa se deruleze potrivit legii si cu avizul expres al Ministerului Finantelor.
Plenul nu a luat nicio decizie si nicio hotarare cu privire la drepturile prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecatorii al caror mandat se incheie in luna iulie 2025 nu a solicitat si nici nu a primit vreo suma de bani avand ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992".

>>Legea CCR

Sursa foto: Facebook Curtea Constitutionala

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani