Grid star
eveniment

ECONOMIE ANCHILOZATA – Raportul Comisiei Europene arata ce s-a intamplat in 2023: “Inflatia ridicata si cresterea anemica a creditelor private au limitat cererea interna”

Cresterea economiei Romaniei a incetinit la 1,8% in 2023, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, scaderea fiind de 0,4 puncte procentuale fata de previziunile din toamna. Inflatia ridicata si cresterea anemica a creditelor private au limitat cererea interna in 2023, in timp ce cererea externa a fost slaba.

Comisia precizeaza ca desi in 2024 se preconizeaza accelerarea consumului privat, investitiile vor ramane principalul factor care vor contribui la cresterea PIB-ului. Se estimeaza ca politica monetara va ramane stricta in 2024 si se va relaxa doar treptat, pe masura ce se reduc presiunile inflationiste. Conform previziunilor, aceasta relaxare a conditiilor monetare si financiare, insotita de o cerere externa mai puternica, ar urma sa duca la o crestere a PIB-ului real de 3,2 % in 2025 – tot usor sub previziunile din toamna anului 2023.
Inflatia IAPC (n.r. - indicele armonizat al preturilor de consum) a scazut la 7 % in luna decembrie a anului trecut, aducand inflatia globala la 9,7 % in 2023, fata de 12 % in 2022. Scaderea inflatiei poate fi atribuita unei incetiniri semnificative a cresterii creditelor private pe fondul unor conditii monetare stricte, precum si scaderii preturilor la energie si la alimente.
Previziunile economice din iarna anului 2024 sunt : o redresare intarziata a cresterii in contextul unei scaderi mai rapide a inflatiei. 

Prezentam previziunile economice pentru Romania ale Comisiei Europene:


Conform estimarilor, cresterea economica a incetinit la 1,8 % in 2023, o revizuire descendenta de 0,4 puncte procentuale fata de previziunile din toamna. Inflatia ridicata si cresterea anemica a creditelor private au limitat cererea interna in 2023, in timp ce cererea externa a fost slaba. O crestere puternica a formarii brute de capital fix, stimulata de investitiile finantate de UE in infrastructuri publice, a compensat incetinirea consumului privat si scaderea stocurilor, in timp ce contributia negativa a exporturilor nete la crestere s-a diminuat. O piata a muncii rezilienta si doua cresteri ale salariului minim au atenuat incetinirea veniturilor disponibile reale. Dupa un al treilea trimestru cu rezultate slabe, indicatorii pe termen scurt sugereaza ca economia si-a recastigat o anumita dinamica in ultimele luni ale anului 2023, pe fondul vanzarilor cu amanuntul, al serviciilor si al sectorului solid al constructiilor.
Aceasta revigorare si usoara imbunatatire a anumitor indicatori de perceptie a perspectivelor sunt de bun augur pentru activitatea economica din 2024. Pe baza perspectivelor de intensificare a cresterii creditelor private si de continuare a cresterii veniturilor disponibile reale, se preconizeaza ca PIB-ul real va creste cu 2,9 % in 2024 – usor sub asteptarile din toamna. Desi se preconizeaza accelerarea consumului privat, investitiile vor ramane principalul factor care vor contribui la cresterea PIB-ului si anul acesta. Se estimeaza ca politica monetara va ramane stricta in 2024 si se va relaxa doar treptat, pe masura ce se reduc presiunile inflationiste. Conform previziunilor, aceasta relaxare a conditiilor monetare si financiare, insotita de o cerere externa mai puternica, ar urma sa duca la o crestere a PIB-ului real de 3,2 % in 2025 – tot usor sub previziunile din toamna anului 2023.

Mai putine credite

Inflatia IAPC a scazut la 7 % in luna decembrie a anului trecut, aducand inflatia globala la 9,7 % in 2023, fata de 12 % in 2022. Scaderea inflatiei poate fi atribuita unei incetiniri semnificative a cresterii creditelor private pe fondul unor conditii monetare stricte, precum si scaderii preturilor la energie si la alimente. Daca excludem energia si alimentele, inflatia a scazut mai putin si s-a mentinut peste inflatia totala la sfarsitul anului 2023, cu o crestere puternica a preturilor in sectorul serviciilor si in cel al produselor nealimentare. Cu exceptia unei scurte pauze la inceputul anului 2024, ca urmare a unor cresteri ale impozitelor indirecte, preturile ar urma sa scada in continuare in perioada analizata in previziuni. Rata medie anuala a inflatiei IAPC este estimata la 5,8 % in 2024, urmata de o incetinire pana la 3,6 % in 2025 – in linii mari neschimbata fata de previziunile din toamna. Cu toate acestea, riscurile sunt orientate catre un proces deflationist mai treptat daca salariile si pensiile continua sa creasca rapid".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani