Grid star
antreprenoriat

ECONOMIA ROMANIEI: CRESC PRETURILE – Iata la ce trebuie sa se astepte romanii

Vesti proaste: cresc preturile. Potrivit Institutului National de Statistica, managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul.

Potrivit unei anchete de conjunctura, se preconizeaza o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, dar si o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna octombrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -18%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +45 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +48%).

Servicii

Conform estimarilor din luna octombrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +25%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani