Grid star
banci

ECONOMIA ROMANIEI INTRA INTR-UN NOU CICLU – Ce anunta bancherii

Bancherii se asteapta la ameliorarea climatului din piata fortei de munca incepand cu semestrul II al acestui an, pe fondul intrarii economiei Romaniei intr-un nou ciclu. Acest lucru se regaseste in raportul directorului Analiza Macroeconomica al Bancii Transilvania (BT), Andrei Radulescu.

In raportul de analiza al BT din 29 iunie se arata ca, potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata de ocupare a populatiei (20-64 ani) s-a situat la 70.6% in T1 2020, in scadere de la 71.1% in T4 2019, dar cu 0.6 puncte procentuale peste tinta din Strategia Europa 2020. Rata somajului a inregistrat un nivel de 4.3% in T1, in crestere cu 0.4 puncte procentuale trimestru/trimestru si cu 0.2 puncte procentuale an/an:

"Evolutiile confirma deteriorarea climatului din piata fortei de munca in contextul incidentei pandemiei. Ne asteptam la ameliorarea climatului din piata fortei de munca incepand cu semestrul II, pe fondul intrarii economiei intr-un nou ciclu".

In raportul bancii se arata ca datele Ministerului de Finante indica intensificarea deficitului bugetar la 3.59% din PIB la cinci luni, pe fondul scaderii veniturilor cu 3.4% an/an si majorarii cheltuielilor cu 14.4% an/an. Cresterea cheltuielilor de capital cu 19.5% an/an la 7.4 miliarde RON exprima premise bune pentru dinamica investitiilor pe termen scurt.
Evolutiile din pietele externe si factorii interni s-au resimtit pe piata financiara vineri.

Raportul BT arata ca la nivelul pietei monetare ratele de dobanda au cvasi-stagnat: overnight la 1.94%/2.23%. ROBOR la trei luni si ROBOR la sase luni s-au mentinut la 2.20%, respectiv 2.25%.

Curba randamentelor s-a deplasat marginal in jos pe scadentele medii-lungi: la 10 ani cu un punct baza la 3.865%.

La licitatia suplimentara Ministerul de Finante a atras 75 milioane RON prin titluri scadente in aprilie 2024, la un cost mediu anual de 3.51%. La BNR EUR/RON a stagnat la 4.8421, iar USD/RON a urcat cu 0.03% la 4.3141. Bursa a crescut (indicele BET cu 0.5%), pe o lichiditate de 3.5 milioane EUR.

* Cititi aici integral raportul Bancii Transilvania

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani