Grid star
eveniment

ECONOMIA ROMANIEI SE DUCE IN CAP – Suntem pe locul 2 in UE, dupa Spania

Cifre alarmante pentru Romania, care se afla in pragul une prabusiri economice severe. Nu o spunem noi, o spune Oficiul European pentru Statistica (Eurostat)departamentul Comisiei Europene responsabil cu publicarea statisticilor comparate pe teritoriul Uniunii Europene in cele mai recente date publicate care arata ca Romania este pe locul al doilea in ce priveste cel mai sever declin economic anual din Uniunea Europeana. Pe primul loc, astfel cum arata statisticile Eurostat, se afla Spania, la randul sau greu afectata de pandemia de COVID-19.

Practic, datele publicate de Eurostat vin sa contrazica ceea ce ministrul Finantelor, Florin Citu, sustinea nu mai devreme de joi, 12 noiembrie 2020, respectiv ca "avem confirmarea ca economia a crescut in al treilea trimestru". In raport de ce, se pune intrebarea?

Caci daca ne raportam la trimestrul al II-lea, cand se resimteau puternic efectele lockdown-ului, este evidenta o crestere, sezisata si in datele Eurostat, insa raportat la aceeasi perioada a anului trecut, scaderea este dramatica. Atat de dramatica incat de situam, din nou, la coada clasamentului.

Astfel, conform datelor Eurostat, in ce priveste ratele de crestere a Produsului Intern Brut (PIB), comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, cel mai mare picaj economic a fost inregistrat in Spania, (-8,7%), urmata de Romania (-6%) si Cehia (-5.8%), iar cel mai redus in Lituania (-1,7%), Polonia (-2%) si Slovacia (-2,2%).

Variatia procentuala in trimestru al III-lea comparativ cu trimestrul II al anului 2020 arata intr-adevar o crestere in dreptul Romaniei de 5,6% dupa un declin de 12,2% in aprilie-iunie 2020. Primele pozitii la cresterea economica in trimestrul III fata de trimestrul III sunt ocupate de Franta (18,2% de la -13,7%), Spania (16,7% de la -17,8%) si Italia (16,1% de la -13,1%).

De semnalat este faptul ca pozitia Romaniei in ce priveste caderea economica la nivelul UE s-a modificat negativ din luna august 2020, cand ne situam pe locul 6 in ce priveste caderea PIB-ului, spre deosebire de prezent cand ne situam pe locul 2. Si atunci, pe primul loc se situa Spania (-18,5%), urmata de Ungaria, Portugalia, Franta, Italia si Romania.

Aceleasi statistici arata ca in al treilea trimestru al anului 2020, Produsul Intern Brut a crescut cu 12,6% la nivelul UE, in timp ce ocuparea fortei de munca a inregistrat o crestere de 0,9% in zona euro, comparativ cu trimestru anterior. Acestea, semnaleaza Eurostat, au fost cele mai puternice cresteri observate de cand au inceput seriile cronologice, in 1995. Sunt insa necesare masuri si pasi importanti de parcurs pana cand economia se va redresa, mai ales cu cat ne aflam sub incidenta unui posibil viitor lockdown la nivel european.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani