Grid star
criptomonede

EXITURI DE SUTE MILIOANE DOLARI DUPA CE SUA AU DAT IN JUDECATA BINANCE – Seful bursei cripto raspunde acuzatiilor: „In drumul catre libertatea banilor, nu ne asteptam sa fie usor”

Utilizatorii Binance au retras luni sume uriase in criptomonede, in urma stirii ca autoritatile de reglementare din SUA au dat in judecata compania si pe fondatorul sau, Changpeng Zhao (foto). Bursa cripto a inregistrat luni, 27 martie, un exit net de 400 milioane dolari pe Ethereum (ETH), conform companiei de analiza blockchain Nansen.

Gilda Popa

U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) a dat in judecata bursa de criptomonede Binance si pe fondatorul Changpeng Zhao, pe baza acuzatiilor ca aceasta a oferit cu buna stiinta produse cripto derivate neinregistrate in SUA, incalcand legile federale.

Documentul a fost depus luni la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Illinois. Autoritatile federale sustin ca Binance a efectuat operatiuni de tranzactionare cu instrumente derivate in SUA, nominalizand in acest sens o serie de criptomonede, inclusiv bitcoin (BTC), ether (ETH), litecoin (LTC), tether (USDT) si Binance USD (BUSD), pe care CFTC le-a numit marfuri, relateaza CoinDesk. Mai mult decat atat, reprezentantii Comisiei acuza ca Binance, sub conducerea lui Zhao, si-a indrumat angajatii sa-si falsifice locatiile prin utilizarea VPN-urilor (retele private virtuale).

Investitorii au inceput sa retraga sume uriase

In mai putin de 24 de ore, Binance s-a confruntat, in urma stirii privind chemarea sa in judecata de catre autoritatile federale, cu exituri de 400 milioane dolari. Investitorii profesionisti, pe care Nansen ii considera operatorii „banilor inteligenti” au scos, de asemenea, 9 milioane de dolari in cateva ore de pe Binance, incepand cu momentul anuntului CFTC. De asemenea, investitorii au lichidat pozitiile „long” ale BTC in valoare de aproximativ 39 de milioane de dolari, potrivit datelor de la Coinglass. De altfel, bursa cripto s-a confruntat cu un exit net de 2 miliarde de dolari in ultimele sapte zile.

Miscarile in lant evidentiaza nervozitatea investitorilor cripto intr-un mediu de reglementare incert, noteaza CoinDesk. Desi Binance nu da semne ca va inchide portile, chiar si perspectiva ca ceva sa fie neregula la cea mai mare bursa cripto din lume pare sa-i determine pe deponenti sa fuga. In plus, Paxos, un fost emitent al monedei stabile Binance USD (BUSD), a „ars” luni peste 155 milioane USD din BUSD (2% din oferta circulanta) in doar patru ore de la anuntul CFTC, un alt exemplu de „fuga” a investitorilor.

Piata cripto, in scadere

Toate aceste miscari din piata au dus la un declin al pietei cripto.

Din cate vad, comunitatea cripto reactioneaza la aceasta stire”, a declarat Julius de Kempenaer, analist tehnic senior la StockCharts.com, pentru CoinDesk.

Cu toate acestea, el a adaugat ca „implicatiile procesului sunt neclare”.

Neclaritatea reglementarilor este un factor „ingrijorator” pentru piete, in special acuzatiile specifice continute in procesul CFTC, a declarat si Riyad Carey, analist de cercetare la firma de date cripto Kaiko.

Binance este de departe cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din lume si, prin urmare, are un impact enorm asupra pietelor”, a spus Carey, desi a adaugat ca scaderea pietelor nu a fost „prea severa”, avand in vedere importanta acestei stiri.

Bitcoin a scazut sub 27.000 dolari luni, dupa ce agentia a dat in judecata bursa cripto, pentru ca marti, 28 martie, sa graviteze strans in jurul acestui prag. Pretul criptomonedei native a Binance (BNB) a scazut, de asemenea, cu 5%. Ether, a doua cea mai mare criptomoneda, a scazut luni sub 1.700 dolari, o depreciere de 3,6% fata de duminica, la aceeasi ora. Trendul descendent a continuat si marti, insa usor incetinit.

Reactia sefului Binance la acuzatiile autoritatilor federale

Changpeng Zhao (CZ), fondator si CEO Binance, a raspuns punctual, pe blogul companiei, la acuzatiile aduse de CFTC.

Binance.com nu tranzactioneaza pentru profit si nu „manipuleaza” piata in nicio circumstanta. Binance face tranzactii intr-o serie de situatii. Veniturile noastre sunt din cripto. Trebuie sa le convertim din cand in cand pentru a acoperi cheltuielile in monede fiat sau alte criptomonede. Avem afiliati care ofera lichiditate pentru perechi mai putin lichide. Acesti afiliati sunt monitorizati in mod special pentru a nu avea profituri mari.

Personal, am doua conturi la Binance: unul pentru Binance Card, unul pentru detinerile mele cripto. Imi stochez criptomonedele pe Binance.com. De asemenea, trebuie sa convertesc din cand in cand cripto pentru a-mi plati cheltuielile personale sau pentru Card.

Binance.com are o regula de tranzactionare de 90 de zile pentru angajati, ceea ce inseamna ca nu au voie sa vanda o moneda in 90 de zile de la cea mai recenta achizitie sau invers. Acest lucru este pentru a preveni angajatii sa faca tranzactii active. De asemenea, le interzicem angajatilor nostri sa tranzactioneze contracte futures. In plus, avem politici stricte pentru oricine are acces la informatii private, cum ar fi detalii despre listari, Launchpad etc. Nu au voie sa cumpere sau sa vanda acele monede.

Eu insumi respect aceste politici cu strictete. De asemenea, nu am participat niciodata la Binance Launchpad, Earn, Margin sau Futures. Stiu ca cea mai buna utilizare a timpului meu este sa construiesc o platforma solida care sa serveasca utilizatorii nostri”, a scris pe blogul Binance seful companiei, Changpeng Zhao, ca raspuns la acuzatiile formulate de autoritatile SUA.

CZ mai sustine ca Binance cauta solutii amiabile la toate problemele si colaboreaza cu autoritatile de reglementare si agentiile guvernamentale din intreaga lume. De asemenea, seful Binance mai sustine ca mentine controlul tranzactiilor la un standard inalt, „adesea mai ridicat decat ceea ce cer reglementarile existente”.

Si, mai presus de toate, credem ca utilizatorii nostri trebuie sa faca ceea ce este necesar (n.r. din perspectiva investitiilor lor) in orice moment. In aceasta calatorie catre libertatea banilor, nu ne asteptam ca totul sa fie usor. Nu ne ferim de provocari”, si-a incheiat CZ statementul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani