Grid star
antreprenoriat

FAVORIZAREA MULTINATIONALELOR – Guvernul este somat sa renunte la dublul standard fiscal

Guvernul PNL al lui Florin Citu trebuie sa renunte la dublul standard in materie fiscala, pe baza caruia corporatiile multinationale sunt menajate, in timp ce greul pica pe umerii companiilor romanesti.

Somatia a fost lansata la 3 noiembrie 2021 de catre deputatul PSD Dan-Constantin Slincu (foto), cel care i-a cerut cabinetului Citu sa precizeze daca sustine sau nu un demers legislativ pentru desfiintarea acestor standarde duble, simultan cu cei care ii trateaza pe romani drept cetateni de rangul secund.

Iata interpelarea lui Dan Slincu (vezi facsimil):

Modificarea legislatiei fiscale pentru stoparea practicilor care conduc la aparitia dublului standard in ceea ce priveste impozitarea, redistribuirea profiturilor si salarizarea la multinationale si la firmele romanesti

Stimate domnule prim-ministru interimar,

Nici eu si nici colegii mei de la PSD nu suntem adversarii multinationalelor, insa dorim ca toate firmele – atat cele romanesti, cat si cele straine care sunt pe piata din Romania – sa aiba un tratament egal si sa plateasca impozitele aici, in tara, pe masura profitului obtinut in Botosani, in Bucuresti sau in judetul in care au sediul.

Nu mai putem accepta dublul standard, adica multinationalele si firmele straine sa plateasca impozit in tara lor de origine sau in bparti si in Romania sa achite doar cateva taxe generale, iar IMM-urile si antreprenorii romani sa fie jupuiti cu impozite si biruri excesive, sa fie controlati si amendati.

Mai mult decat atat, nu este corect ca angajatii romani de la toate hipermarketurile si supermarketurile sa fie platiti cu salariul minim pe economie sau putin mai mult, iar profiturile uriase ale acestor companii care produc sute de milioane de euro in Romania, datorita banilor cheltuiti de toti romanii, sa isi umfle conturile. Nu vrem discriminare, vrem echitate, asa cum liderii din G20, organizatie care reuneste statele puternic dezvoltate si emergente, au aprobat sambata, la reuniunea lor de la Roma, acordul international care se refera la impozitarea companiilor multinationale cu minimum 15 la suta si redistribuirea unei parti a profiturilor incepand din anul 2023.

Asadar, e timpul sa puna in aplicare aceste prevederi si Romania, prin modificarea legislatiei in domeniul fiscal.

De aceea, va rog sa-mi comunicati daca sustineti initierea unui demers legislativ la nivel national, dar si un demers de comunicare la nivelul Parlamentului European pentru desfiintarea acestor standarde duble, pentru sanctionarea dura a celor care ii trateaza pe romani ca cetateni de rangul doi.

In opinia mea si a colegilor mei de la PSD, modificarea legislatiei trebuie sa stabileasca clar ca nu se mai admite ca firmele straine sa-si 'optimizeze' fiscal bilanturile si sa nu plateasca taxele si impozitele cuvenite, desi primesc numeroase avantaje din partea statului, in timp ce firmele romanesti sunt cele care sustin in mod constant bugetul fara a beneficia de facilitatile acordate investitorilor straini.

Solicit raspuns oral si in scris, in termenul legal de 15 zile sau de maxim 30 de zile, in cazul unei motivatii justificate inaintate Biroului permanent al Camerei Deputatilor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani