Grid star
eveniment

FIRMELE DE CONTABILITATE – Consiliul Concurentei cere modificarea legislatiei. Iata motivul

Consiliul Concurentei cere modificarea legislatiei privind infiintarea firmelor de contabilitate si a cabinetelor medicale veterinare.


Potrivit institutiei condusa de Bogdan Chiritoiu, conditiile de infiintare si functionare a cabinetelor medicale veterinare si a firmelor din domeniul contabilitatii sunt mai restrictive decat cele necesare pentru desfasurarea activitatii cabinetelor medicale umane, constituind bariere care afecteaza concurenta.
Aceasta este principala constatare a Consiliul Concurentei in urma finalizarii unui studiu privind impactul prevederilor legale care obliga companiile din domeniul contabilitatii si cel al serviciilor medicale sa fie detinute si/sau administrate de profesionisti in domeniu.

Restrictiile

Astfel, la ora actuala, un cabinet medical cu personalitate juridica poate functiona daca administratorul sau cel putin o treime din numarul membrilor consiliului de administratie sunt medici. In acelasi timp, un cabinet medical veterinar poate functiona doar daca printre asociati se regaseste cel putin un medic veterinar care trebuie sa fie si reprezentantul legal al firmei.

Pentru ca o societate comerciala de contabilitate/expertiza contabila sa poata functiona trebuie ca majoritatea actiunilor sau a partilor sale sociale sa fie detinute de contabili/experti contabili, iar structura de administrare sa fie aleasa in majoritate dintre acestia.
Practic, arata Consiliul, legislatia nu permite persoanelor care nu detin calificare in domeniul medicinei veterinare sau contabilitatii, dar care detin capital investitional, sa infiinteze firme pe aceasta piata.

Concurenta redusa

”Daca in cazul serviciilor medicale umane, protectia sanatatii publice este adecvat asigurata doar prin impunerea unor cerinte care vizeaza conducerea firmei, fara a impune vreo cerinta cu privire la detinerea capitalului, nu se justifica impunerea unor criterii mai restrictive pentru serviciile medicale veterinare si pentru cele de contabilitate. In acest fel, se reduce concurenta prin limitarea accesului operatorilor economici pe pietele respective”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Intarirea concurentei

Ca urmare, autoritatea de concurenta solicita modificarea legislatiei privind infiintarea si functionare companiilor din domeniul contabilitatii si cel al serviciilor medicale veterinare, astfel incat conditiile sa fie cel putin similare cu prevederile din domeniul sanatatii umane:
“O astfel de modificare ar putea conduce la intarirea concurentei si la accesul mai multor furnizori de servicii pe piata. Asigurarea unor conditii pentru stimularea concurentei ar putea conduce la inregistrarea de eficienta si la cresterea calitatii serviciilor, contribuind la promovarea intereselor clientilor.
Atat profesia de contabil, cat si cea de medic fac parte din categoria profesiilor liberale, iar Comisia Europeana incurajeaza eliminarea reglementarilor care restrictioneaza in mod vadit si nenecesar concurenta si care sunt disproportionate in raport cu scopul urmarit (printre acestea regasindu-se si cerintele care privesc detinerea unei parti din capitalul social), si anume asigurarea unui nivel cat mai ridicat de calitate al serviciilor oferite la preturi competitive, accesibile unui segment cat mai ridicat din populatie/clienti.
Totodata, studiile efectuate la nivel european au aratat ca pietele pe care nu exista reglementari privind controlul intrarii sunt mai dinamice, furnizeaza mai multa inovatie si se concentreaza direct pe nevoile consumatorilor in ceea ce priveste accesul si serviciile oferite”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani