Grid star
eveniment

GRINDA E BUN DE DNA – Dezvaluire despre combinatiile ministrului Dezvoltarii, Ion Stefan (Documente)

Ministrul Dezvoltarii, Ion Stefan (foto), este bun de DNA. Cel poreclit „Grinda” din cauza binecunoscutei explicatii cum ca vila lui are 910 metri patrati pentru ca a gresit constructorul o grinda loveste din nou.

Mai exact, Stefan a fost dat in vileag ca a aprobat peste un milion de lei pentru firma proprie, chiar prin ministerul pe care il conduce. Este vorba despre trei transe totalizand 1.099.864 de lei, aprobate in perioada decembrie 2019 – iulie 2020 pentru SC Balcanic Prod SRL (CUI: 6804306), companie la care ministrul este asociat alaturi de propriul frate, Coman Stefan.

Contactat de Libertatea.ro (publicatia care a facut dezvaluirea), Ion Stefan a declarat sec: „N-am nicio firma, eu sunt ministru!”, apoi a inchis telefonul.

Fonduri europene

Banii au fost dirijati in cadrul unui proiect demarat in 2017 si finantat inclusiv din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR). SC Balcanic Prod SRL s-a inscris pentru finantare, angajandu-se ca va folosi banii pentru „achizitionarea de echipamente, crearea unui loc de munca si participarea la un targ international”. Aproape 4 milioane de lei ar urma sa primeasca firma ministrului Ion Stefan din bani europeni, nerambursabili, pana la finalul proiectului. Contractul a fost semnat in 2018, in luna aprilie, fiind incheiat intre firma si Ministerul Dezvoltarii. In decembrie 2019, firma lui Ion Stefan a primit de la minister bani in patru transe: 12.243 de lei, 2.160 de lei, 274.489 de lei si 48.439 de lei.

La 1 iulie 2020, firma Balcanic Prod SRL a mai primit două tranșe de bani: 69.795 de lei și 395.510 lei. La data de 22 iulie 2020, societatea lui Ion Ștefan a mai încasat 44.584 de lei, respectiv 252.644 de lei.

Conform prevederilor incluse in modelul de contract al POR 2014-2020, beneficiarii trebuie sa respecte o serie de reguli in cazul achizitiilor pe care le fac pentru firma, urmand ca, ulterior, Ministerul Dezvoltarii sa decida daca deconteaza sau nu banii cheltuiti. Suma de aproximativ un milion de lei platita de minister catre Balcanic Prod SRL reprezinta, astfel, decontarea cheltuielilor facute de firma.

Infiintata in 1995, firma Balcanic Prod SRL are o cifra de afaceri de peste 55 de milioane de lei, iar obiectul principal de activitate este fabricarea ambalajelor din material plastic. In 2011, societatea a mai beneficiat de o finantare nerambursabila din fonduri europene, in valoare de circa un milion de lei. In 2016, in campania pentru alegerile locale, Ion Stefan se lauda ca a intrat in afaceri sprijinit de catre controversatul afacerist Gigi Kent.

Libertatea a trimis o adresa catre Agentia Nationala de Integritate, pentru a afla daca ministrul se afla in conflict de interese, asa cum este acesta definit de Codul Penal, dar deocamdata ANI nu a raspuns. Oricum: pana atunci, va fi interesant de vazut daca DNA se va autosesiza in legatura cu aceasta speta.

* Gasiti aici intregul material din Libertatea.ro, insotit de documente

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani