Grid star
eveniment

IMPOZIT PE BANII CARE NU POT FI JUSTIFICATI – S-a decis procentul care se va aplica din 2024. Fiscul vrea conformarea voluntara a contribuabililor (Document)

Guvernul vrea impozitarea cu 70% a sumelor care nu pot fi justificate. Propunerea apare in  proiectul privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung.

Astfel, incepand cu 1 iulie 2024 se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita, prin introducerea unei cote de 70%. Masura are ca scop cresterea conformarii voluntare a contribuabililor, cu implicatii favorabile asupra cresterii incasarilor bugetare. Pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi se ofera o fereastra de oportunitate contribuabililor in vederea conformarii, respectiv sa-si declare veniturile si sa-si plateasca obligatiile fiscale aferente acestora. Se arata ca astfel se evita riscul incadrarii acestora in categoria de risc fiscal si a declansarii unor verificari a situatiei fiscale personale, cu consecinta impunerii cu noua cota de impozitare si a obligatiilor fiscale accesorii aferente:

"Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor”.

Afaceri de peste 50 milioane euro

Proiectul are si alte prevederi. Printre altele, contribuabilii, cu unele exceptii, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri, sunt obligati la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

S-a decis si modul de impozitare a microintreprinderilor, dar si al bancilor. Se elimina si unele facilitati din constructii si industria alimentara (click aici pentru a citi mai multe).

*Cititi aici proiectul integral

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani