Grid star
eveniment

IMPOZITAREA MULTINATIONALELOR: DRAGNEA A AVUT DREPTATE - Comisia Europeana saluta acordul aprobat de cele mai bogate tari din lume prin care multinationalele vor plati impozit global de minim de 15%. Ex-liderul PSD a incercat cu mult timp inainte sa imple

Ideea fostului presedinte PSD Liviu Dragnea (foto) de impozitare a multinalelor in statele in care realizeaza profitul, si nu numai in tarile unde sunt inregistrate, devine realitatea. Cele mai bogate tari din lume au semnat un acord prin care multinationalele vor fi impozitate cu minim 15%.

Comisia Europeana saluta acordul global fara precedent aprobat recent de ministrii de finante si de guvernatorii bancilor centrale din cadrul G20, prin intermediul caruia cadrul international privind impozitul pe profit va deveni echitabil si stabil.

Potrivit CE, acest consens fara precedent va da startul unei reforme complete a sistemului international de impozitare a societatilor care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va insemna ca cele mai mari societati din lume vor trebui sa plateasca impozite oriunde isi desfasoara activitatea economica. Totodata, o rata globala de impozitare efectiva minima de cel putin 15 % va contribui la limitarea planificarii fiscale agresive si la eliminarea uniformizarii la un nivel inferior a impozitului pe profit. 

Acordul trebuie finalizat pana in octombrie


Comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni:
"G20 a aprobat acordul global fara precedent privind reforma impozitului pe profit, la care au ajuns saptamana trecuta si care este acum sustinut de 132 de jurisdictii. S-a facut un pas inainte indraznet pe care putini l-ar fi crezut posibil cu doar cateva luni in urma. Este o victorie pentru justitia fiscala, pentru justitia sociala si pentru sistemul multilateral.
Misiunea noastra insa nu s-a incheiat: trebuie sa finalizam acordul pana in octombrie. Sunt increzator ca in acest rastimp vom putea ajunge si la un consens intre toate statele membre ale Uniunii Europene pe aceasta tema de importanta majora.”

Impozit de minim 15%


Potrivit Comisiei Europene, munca depusa sub auspiciile Cadrului incluziv al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) se concentreaza pe doua aspecte principale:
-Adaptarea normelor internationale referitoare la modul in care este repartizata impozitarea profiturilor societatilor intre tari, pentru a reflecta natura schimbatoare a modelelor de afaceri, inclusiv abilitatea societatilor de a desfasura activitati comerciale in lipsa unei prezente fizice. In temeiul noilor norme, o cota din profiturile excedentare ale celor mai mari si mai profitabile intreprinderi multinationale ar fi redistribuita jurisdictiilor pietelor unde sunt situati consumatorii sau utilizatorii;
-Asigurarea faptului ca intreprinderilor multinationale li se aplica in fiecare an un nivel efectiv minim de impozitare pe toate profiturile. Acest nivel va fi stabilit la o rata de cel putin 15 % si ar urma sa se aplice tuturor grupurilor multinationale care realizeaza venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani