Grid star
eveniment

IMPOZITAREA PENSIILOR: PROIECT DE LEGE – Mai multi bani pentru varstnici. Cele pana in 3.000 lei ar putea ramane intacte. Modificarea Codului fiscal (Document)

Majorarea plafonului de venit neimpozabil pentru pensii de la 2.000 lei la 3.000 lei. Asta prevede propunerea legislativa aflata in Parlament privind modificarea Codului fiscal.

Daca proiectul va fi adoptat, pentru pensiile care nu depasesc 3.000 lei nu va mai fi aplicat impozitul pe venit de 10%.

In expunerea de motive se arata ca venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei, si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea 2 din 12 ianuarie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, de la o valoare initiala de 1.050 lei, la 2.000 lei.

Inflatia creste

"In ultimii 5 ani, nu au mai intervenit ajustari asupra acestui plafon, care stabileste venitul impozabil lunar din pensii, desi inflatia anuala a variat intre 3% si peste 14%. Mai mult decat atat, majorarile succesive ale punctului de pensie operate in perioada 2017-2022 au determinat cresterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru multi pensionari, majorari care, in parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depaseau nivelul de 2.000 de lei”, precizeaza initiatorii.

Astfel, in contextul cresterii accelerate a preturilor de consum si al erodarii puterii de cumparare a persoanelor varstnice cu pensii mici, se propune majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului pana la care nu se aplica impozit, ca forma de compensare partiala a inflatiei din ultima perioada. Masura are un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 milioane lei lunar.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani