Grid star
eveniment

INCHIRIEREA APARTAMENTELOR DIN CLADIRILE CU RISM SEISMIC, INTERZISA – S-au aprobat noile reglementari. Consolidarea se va face cu acordul majoritatii proprietarilor

Guvernul a aprobat noi reglementari pentru reducerea riscului seismic al cladirilor. Printre acestea se numara interzicerea inchirierii apartamentelor din cladirile cu risc seismic ridicat (RsI) pana dupa consolidarea acestora.

De asemenea, nu vor putea fi organizate evenimente in unele conditii, in astfel de cladiri: daca sunt peste 50 de persoane intr-o incapere, fiecareia revenindu-i un spatiu mai mic de 4 m2.
Reglementarile care modifica legea in vigoare privind reducerea riscului seismic al cladirilor prevad consolidarea acestora cu acordul majoritatii proprietarilor. Aceeasi prevedere se aplica si proprietarilor care nu sunt constituiti in asociatii de proprietari. Pana acum a fost nevoie de acordul unanim al tuturor proprietarilor, fapt care a impiedicat consolidarea unor cladiri, a precizat ministrul Dezvoltarii Cseke Attila.

Consolidarea va fi urgentata

In vederea prioritizarii investitiilor de consolidare seismica, noile reglementari vizeaza si accelerarea activitatilor de evaluare vizuala rapida a cladirilor, pentru a obtine o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismica a cladirilor.
Se instituie termene pentru evaluarea vizuala rapida a cladirilor, care vor fi urmate, daca este cazul, de expertize. Astfel, spitalele, scolile, gradinitele, liceele, cresele si toate cladirile care sunt institutii de invatamant vor fi evaluate vizual urgent. Aceasta procedura trebuie inceputa pana cel tarziu la 1 ianuarie 2024 si finalizata pana cel tarziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte cladiri publice au aceleasi termene. In cazul blocurilor de locuinte, termenul de incepere a evaluarii rapide este de 1 ianuarie 2025, iar pana la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.

Proiectul merge in Parlament

De asemenea, in contextul cutremurelor recente din zona Olteniei, care nu a fost considerata o zona cu risc seismic ridicat, s-a considerat necesara extinderea criteriilor de inscriere in Programul national de consolidare a cladirilor. Astfel, valoarea de varf a acceleratiei terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hartii de zonare a teritoriului Romaniei din Codul de proiectare seismica P100-1, mai mare sau egala cu 0,20 g, se reduce la valoarea 0,15 g. Astfel, vor putea depune cerere de finantare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic si localitatile care pana acum nu au fost considerate cu risc, ca, de exemplu, cele din judetul Gorj. Proiectul de act normativ urmeaza sa fie inaintat Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani