Grid star
antreprenoriat

Investitorii straini ii cer ministrului de Finante Marcel Bolos cadru fiscal predictibil si stabil pentru investitii cu impact major pentru economie. Presedintele FIC, Daniel Anghel: “Situatia finantelor publice ramane fragila”

Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), a anuntat la intalnirea pe care a avut-o cu reprezentatii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) ca in 2024 nu vor fi introduse noi taxe si impozite, insa nu a facut precizari despre ce va fi in 2025. 

In cadrul intalnirii care a avut loc luni, 1 aprilie 2024, investitorii i-au ceut lui Bolos un cadru fiscal predictibil si stabil pentru ca mediul de afaceri sa realizeze investitii cu impact pentru economie. Conform presedintelui FIC, Daniel Anghel, situatia finantelor publice ramane in continuare fragila si genereaza ingrijorarea ca tinta de deficit bugetar pentru acest an risca sa nu fie atinsa: “Daca pachetul fiscal nu isi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate astepta la alte decizii in plan fiscal”. 
Daniel Anghel a precizat ca reducerea deficitului ar trebui sa se realizeze printr-un mix de masuri care sa vizeze si zona cheltuielilor bugetare si, mai ales, administrare fiscala, pentru a obtine o colectare mai mare a taxelor existente.

Redam comunicatul Consiliului Investitorilor Straini:

“Inca din anul 2019, Romania se afla intr-un context bugetar complicat si este nevoie de o abordare echilibrata din partea autoritatilor pentru a asigura mentinerea in deficitul asumat pentru 2024. Investitiile private pot avea o contributie semnificativa in relansarea economica, insa este necesar un dialog constant intre autoritati si investitori pentru a seta directiile strategice pentru economie.
Membrii FIC sustin abordarea strategica, pe termen mediu si lung a domeniilor cheie, asa cum este cazul si regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor inregistrate la nivelul colectarii si contributiei la bugetul de stat, dar si a dezvoltarii economice si identificarea acelor elemente care trebuie ajustate si a solutiilor durabile.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a continuat dialogul cu Ministerul Finantelor prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumatate dintre presedintii si directorii financiari ai membrilor FIC, impreuna cu Ministrul Finantelor, Marcel Bolos si echipa acestuia de la Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In cadrul evenimentului, investitorii au adresat intrebari privind sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscala, digitalizarea ANAF si implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul masurilor adoptate anul trecut, masurile de sprijinire a investitiilor mari si de stimulare a inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, evolutiile din pietele financiare internationale si dialogul cu agentiile de rating, finantarea sistemului de sanatate, etc. Ministrul si echipa sa au raspuns deschis la toate intrebarile si au subliniat importanta discutiilor tehnice lunare cu reprezentantii FIC. In plus, Ministrul Finantelor a confirmat ca in 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi si nici nu vor fi majorate cele existente, iar sustinerea investitiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister:

Reducerea deficitului bugetar

Situatia finantelor publice ramane in continuare fragila si genereaza ingrijorarea ca tinta de deficit bugetar pentru acest an risca sa nu fie atinsa. Eforturile pentru consolidarea fiscala sunt esentiale pentru perceptia investitorilor, pentru indeplinirea conditionalitatilor din PNRR si implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important sa vedem daca masurile luate, in speta pachetul fiscal intrat in vigoare in acest an, au rezultatele scontate si care sunt politicile fiscale viitoare. Daca pachetul fiscal nu isi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate astepta la alte decizii in plan fiscal. Insa reducerea deficitului ar trebui sa se realizeze printr-un mix de masuri care sa vizeze si zona cheltuielilor bugetare si, mai ales, administrare fiscala pentru a obtine o colectare mai mare a taxelor existente. 
Din aceasta perspectiva sustinem ca reforma si digitalizarea ANAF raman vitale pentru consolidarea fiscala. In acelasi timp un cadru fiscal predictibil si stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri sa realizeze investitii cu impact pentru economie si, evident, pentru incasarile bugetului de stat. Asa cum am declarat constant, FIC sustine predictibilitatea si transparenta politicilor publice, iar aceste intalniri cu reprezentantii Ministerului de Finante sunt esentiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri’, a declarat Presedintele FIC, Daniel Anghel.
Presedintii si liderii financiari ai membrilor FIC, impreuna cu reprezentantii ministerului au agreat ca, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat, sunt necesare masuri pentru sustinerea investitiilor cu o valoare adaugata mare, imbunatatirea colectarii prin modernizarea intregii arhitecturi a ANAF si eficientizarea si prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice. De asemenea, este important ca mediul de afaceri sa faca parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscala, iar principiile noului sistem sa fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate si reducerea zonelor gri.
Reprezentantii FIC si ai Ministrului Finantelor au concluzionat ca parteneriatul dintre FIC si Ministerul Finantelor va continua in luna aprilie cu discutii tehnice cu privire la reforma fiscala si digitalizarea ANAF”. 

Cifre ingrijoratoare

Reamintim ca deficitul bugetar al Romaniei este in crestere. Conform cifrelor Ministerului de Finante, executia bugetului general consolidat in primele doua luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB fata de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor doua luni din 2023. Veniturile totale au insumat 86,67 miliarde lei in primele doua luni ale anului 2024, in crestere cu 17,2% (an/an). Dinamica acestora a fost sustinuta cu precadere de evolutia incasarilor din contributii de asigurari, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii si accize (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani