Grid star
eveniment

IOHANNIS PROMITE CA NU SE REDUC SALARIILE - Presedintele Romaniei: "Nu vor fi dati afara si nu se taie”

Presedintele Klaus Iohannis, anunt cu privire la subiectul care a tinut agenda publica in ultima saptamana: posibila taiere a salariilor bugetarilor. Seful statului spune ca acest lucru nu se va intampla. Seful statului sustine ca nu se vor face nici concedieri in randul bugetarilor.

"Nebunia” a inceput dupa ce ministrul Investitiilor, Marcel Bolos, a vorbit despre o posibila "revizuire” a salariilor bugetarilor. Potrivit acestuia, Romania trebuie sa indeplineasca o conditie impusa in PNRR, adica sustenabilitatea. Iar in momentul de fata avem o cheltuiala cu salariile in sistemul bugetar de in jur de 110 miliarde lei (click aici pentru a citi).

Klaus Iohannis a declarat joi, 13 aprilie 2023, ca nu exista nicio gaura la buget si nu exista nicio perspectiva trista. Potrivit acestuia, trebuie corectate lucrurile cu privire la colectarea taxelor, adica Fiscul trebuie sa se miste un pic mai bine, dar trebuie sa se lucreze si pe partea de cheltuieli.

In opinia presedintelui, care a raspuns la intrebarile jurnalistilor, la anumite capitole banii trebuie folositi mai judicios, acesta precizand ca nu este nevoie de taieri::

"Si ca s-o spun foarte clar, sa inteleaga toata lumea, atata vreme cat voi avea un cuvant de spus si cred ca voi mai avea un cuvant de spus, nu vor exista taieri de salarii. Deci, repet, nu vor exista taieri de salarii”.

Presedintele a mai declarat ca austeritatea nu este o solutie.

Iata intrebarea adresata lui Klaus Iohannis, si raspunsul acestuia:

Jurnalist:

Domnule Presedinte, considerati ca situatia economica in care se afla Romania in acest moment impune concedieri in sistemul public si taierea salariilor angajatilor de la stat? Sau cum vor arata masurile pentru reducerea cheltuielilor, tinand cont si de declaratiile ministrului Bolos?

Klaus Iohannis:

Este, intr-adevar, o discutie in spatiul public care, dupa parerea mea, a luat-o intr-o directie complet gresita si o sa va spun imediat ce cred ca se poate face. Situatia economica in Romania este buna, avem crestere economica, avem dezvoltare, cu toate ca suntem in mijlocul mai multor crize, generate in principal de razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei. In acelasi timp, Romania dispune de oportunitati imense de a obtine bani europeni. Daca va amintiti, acum ceva vreme, cand s-au negociat fondurile europene si fondurile pentru PNRR, am fost cu echipa la Bruxelles, unde am negociat patru zile si patru nopti si am obtinut atunci 80 de miliarde de euro, fonduri europene si fonduri pentru PNRR pentru proiecte din Romania. Este o oportunitate imensa si treaba Guvernului este, clar, sa creeze cadrul pentru ca acesti bani sa fie atrasi in folosul firmelor romanesti, in folosul romanilor, in ansamblu pentru a dezvolta economia romaneasca.

Asta trebuie sa faca Guvernul. Se pare ca atunci cand s-a construit bugetul pentru anul in curs, pe 2023, a existat o oarecare suparevaluare a capacitatilor de colectare. Adica Guvernul a crezut ca cei de la Fisc vor aduna mai multi bani, ca sa zic asa, simplu, pe romaneste, lucru care nu s-a intamplat chiar asa.

Bugetul nu are "gaura"

Insa, nu exista nicio gaura si nu exista nicio perspectiva trista. Trebuie corectate lucrurile. Evident ca trebuie corectate si pe colectare, adica Fiscul trebuie sa se miste un pic mai bine, dar trebuie corectat si pe partea de cheltuieli. Asta inseamna ca la anumite capitole banii trebuie folositi mai judicios, nu este nevoie de taieri. Si ca s-o spun foarte clar, sa inteleaga toata lumea, atata vreme cat voi avea un cuvant de spus si cred ca voi mai avea un cuvant de spus, nu vor exista taieri de salarii. Deci, repet, nu vor exista taieri de salarii. Ideea mea si a Coalitiei nu este sa bagam Romania in vreun scenariu de austeritate. S-a dovedit cand am avut criza bancara 2008, 2009, 2010 ca austeritatea nu este o solutie si sper sa retina bine toti politicienii si cvasi-politicienii.

Austeritatea nu este o solutie

Austeritatea nu este o solutie. In consecinta, nu vor exista taieri de salarii. Eu nu-mi doresc ca prin dezvoltarea Romaniei si prin atragerea de fonduri europene romanii s-o duca mai rau. Este o absurditate. Eu vreau ca romanii sa o duca mai bine si oricine in spatiul public spune altceva este in eroare. Repet, nu vor exista taieri de salarii. Nu exista un astfel de concept la nivelul meu, nici la nivelul Coalitiei si vreau sa fie foarte bine intelese aceste lucruri, mai ales acum, in prag de sarbatori. Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, in prag de sarbatoare, sa-si faca romanii griji ca li se taie salariile sau vor fi dati afara. Nu vor fi dati afara si nu se taie salariile. Oricine afirma altceva greseste!”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani