Iordache refuza actualizarea pensiilor militare (Document)
21 July 2025 17:04 Lumea Banilor 10232
Refuz de la Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache (foto) pe propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat aflata in Senat.
Proiectul prevede ca acestea se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza componentele salariale ale personalului activ.
Consilul arata, printrele altele, ca sintagma “pensiile militare de stat se actualizeaza "este neclara, intrucat, din actuala redactare, nu reiese in mod evident daca textul se refera atat la pensiile aflate deja in plata, cat si la pensiile ce vor fi stabilite ulterior intrarii in vigoare a prezentei norme.
“Afectand in acest mod, pe de o parte, claritatea si predictibilitatea normei si, pe de alta parte, generand o posibila discriminare intre beneficiarii pensiei militare de stat in plata si cei ale caror drepturi la pensie vor fi stabilite in viitor, cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) din Constitutie”.
In Expunerea de motive se arata ca aceasta reglementare vine sa corecteze o inechitate majora existenta in prezent intre categoriile socio-profesionale beneficiare de pensii de serviciu.
“Asffel, in timp ce magistratii beneficiaza de o actualizare automata a pensiilor odata cu majorarea salariilor judecatorilor si procurorilor in activitate (in baza Legii nr. 303/2022), militarii si politistii sunt exclusi de facto de la aplicarea aceluiasi principiu, cu toate ca exercita functii publice esentiale, supuse unor restrictii, riscuri si incompatibilitati comparabile sau chiar mai mari. De-a lungul timpului, lipsa unui mecanism coerent si previzibil de actualizare a pensiilor militare a condus la situatii in care pensionarii din sistemul de ordine publica si aparare nationala primesc pensii cu mult sub nivelul veniturilor nete ale fostilor lor colegi aflati inca in activitate, desi au indeplinit exact aceleasi functii si atributii in cadrul carierei”, se arata in proiect.
Data de aplicare
Propunerea legislativa prevede in mod expres ca pensiile militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza componentele salariale ale personalului activ, cu mentinerea proportionalitatii in raport cu functia, gradul si vechimea avuta la data trecerii in rezerva.
Potrivit deputatului AUR Georgel Badiu, aceasta masura:
-creeaza un cadru unitar de tratament: pentru categoriile profesionale supuse regimului pensiilor de serviciu;
- asigura predictibilitatea si echitat:ea sistemului de pensii;
- respecta principiul contributivitatii indirecte, avand in vedere caracterul profesional al carierei militare si politienesti;
- contribuie la consolidarea respectului institutional si la cresterea increderii in sistemul de aparare si ordine publica.
In plus, prin aplicarea acestei masuri de la 1 ianuarie 2026 se ofera autoritatilor competente timpul necesar pentru evaluiarea impactului bugetar.
Sursa foto: Facebook Consiliul Legislativ