Grid star
eveniment

SE PLAFONEAZA COMISIOANELE – Reglementari pentru tichetele de masa. Scade profitul emitentilor

Proiect de lege dupa ce premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemultumit de comisioanele percepute de societatile care emit bonuri de masa. Acestea se reduc de la 3% la 1%, propune ministerul Agriculturii condus de Florin Barbu (foto). Initiativa legislativa va fi luata in discutie de catre Guvern in scurt timp.

Proiectul prevede ca "unitatile emitente de tichete de masa, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hartie, si de tipul acestora, pot aplica comerciantilor la momentul decontarii lor un comision de maximum 1% pentru toate produsele agricole si alimentare care se pot achizitiona cu acestea".

Nemultumirea premierului

Premierul a anuntat luna trecuta cresterea valorii tichetelor de masa incepand cu 1 ianuarie 2024 de la 35 lei la 40 lei. Marcel Ciolacu a declarat ca acestea nu vor fi impozitate. Potrivit Sefului Executivului, exista insa o mare problema legata de comisioanele companiilor emitente, acesta fiind nemultumit de comisioanele percepute:

"La emitere se percepe un comision de 3%, la colectarea lor se percepe 3%, iar cele necheltuite devin profit al companiilor de tichete. Eu cred ca acest lucru este total incorect. Mi se par niste comisioane mult prea mari. Aceste comisioane se reflecta in preturile alimentelor”.

​Valoare mai mare

Executivul a aprobat recent majorarea valorii tichetului de masa in contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei, ca urmare a razboiului din Ucraina si a liberalizarii preturilor la energie. Avand in vedere ca valoarea acestor tichete a ramas neschimbata in ultimele doua semestre, desi pretul alimentelor cat si al utilitatilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea in doua etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, incepand cu 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024.

Totodata, nivelul nominal al tichetului de masa, de pana la 40 lei/tichet/zi, se va aplica si in primele doua luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani