Grid star
eveniment

ISARESCU RAMANE CU BANII – Senatul a respins proiectul de lege care limita veniturile sefilor BNR si ASF. S-au inregistrat 66 de voturi pentru respingere, 28 pentru adoptare si sapte abtineri. Camera Deputatilor este for decizional (Document)

Senatul a respins proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari USR care prevedea interzicerea cumularii veniturilor pentru sefii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto) si cei ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), condusa de Alexandru Petrescu. 

Ne referim la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea articolului 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si pentru modificarea articolului 53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.

Pentru raportul de respingere a initiativei legislative s-au inregistrat 66 de voturi, contra 28 de voturi si sapte abtineri. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, for decizional.

 

Supararea initiatorilor

 

Initiatorii au reclamat ca sefii executivi ai BNR si ASF sunt platiti de doua ori pentru aceeasi munca: salariu pentru a face propuneri in Consiliul de Administratie ASF si BNR, respectiv indemnizatii ca sa isi analizeze si voteze propriile propuneri. Concret, o persoana desemnata intr-o functie executiva in una dintre cele doua institutii beneficiaza nu numai de remuneratia atribuita pentru exercitarea acestei functii, dar inclusiv de o remuneratie acordata in baza calitatii de membru al consiliului de administratie. 
Conform expunerii de motive, atat BNR cat si ASF sunt conduse de catre doua organisme: consiliile de administratie si conducerile executive, iar persoanele care ocupa functii de conducere sunt membri de drept in cadrul consiliilor de administratie:
 “In mod similar ca in cazul ASF, persoanele care ocupa functii in conducerea executiva (a BNR-n.r), Guvernatorul, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori sunt remunerati nu numai in virtutea acestei calitati, dar inclusiv in virtutea calitatii de membri ai consiliului de administratie a BNR, beneficiind astfel, ope legis, de o dubla calitate care determina, un dublu beneficiu financiar”.

Conform initiatorilor, la momentul depunerii proiectului salariul lunar net al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, era de 52.447 de lei, iar indemnizatia pentru calitatea de membru in consiliul de administratie al aceleiasi institutii de 22.706 lei. Presedintele Autoritatii pentru Supraveghere Financiara castiga lunar 43.178 de lei, salariul net, si 19.665 de lei indemnizatie pentru CA.
 

* Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea si completarea articolului 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si pentru modificarea articolului 53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei 

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea articolului 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si pentru modificarea articolului 53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani