Grid star
eveniment

LEGE PENTRU INTERZICEREA INSECTELOR IN ALIMENTATIA ROMANILOR – Deputatii decid: "Pentru progresisti, o asemenea idee este dezirabila si chiar obligatorie” (Document)

Propunerea legislativa privind interzicerea utilizarii insectelor si viermilor in alimentatia umana se afla in Camera Deputatilor si va fi supusa la vot in plen, dupa ce a fost respinsa in Senat.

Initiatorii, printre care si liderul AUR, George Simion (foto), sustin ca din ce in ce mai mult - si intr-o maniera din ce in ce mai agresiva – este adus in atentia opiniei publice consumul de insecte, larve, de catre oameni.

"Subiectul nu este nou. De mai bine de un deceniu incoace, organizatii globaliste precum Forumul Economic Mondial promoveaza prin intermediul unor anumiti factori de opinie inlocuirea alimentatiei traditionale cu o dieta care sa contina insecte si viermi. Ceea ce pentru orice om rational ar starni o aversiune instinctiva, iata ca pentru elita de la Davos si progresisti, o asemenea idee este dezirabila si chiar obligatorie”, se arata in proiect.

"Viitorul alimentatiei”

Potrivit expunerii de motive, intr-un mesaj video difuzat, Forumul Economic Mondial a facut apel ca societatea occidentala sa adopte cat mai grabnic o "dieta bazata pe insecte", sustinand ca a consuma larve si gandaci reprezinta "viitorul alimentatiei". Initiatorii mai arata ca in ultima perioada s-a constatat o recrudescenta a mesajelor prin care opiniei publice ii sunt inoculate beneficiile comercializarii pe piata UE ca gustari sau ca ingrediente a acestor vietati prezentate ca sursa alternativa de hrana.

"Din punct de vedere normativ, promovarea asidua a unei asemenea ‘diete’ se bazeaza pe posibilitatea introducerii unor alimente noi destinate consumului uman in lista prevazuta in Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei, in baza prevederilor Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European si al Consiliului, ultima dintre aceste forme de propaganda fiind Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2021/882 al Comisiei din 1 iunie 2021 de autorizare a introducerii pe piata a larvei desicate de Tenebrio molitor ca aliment nou in temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European si al Consiliuiui si de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei.

Viermele galben uscat, inclus in lista alimentelor

Potrivit acestui din urma Regulament, viermele galben uscat este sigur pentru a fi consumat, fiind inclus in lista alimentelor noi autorizate a Uniunii. Pe de alta parte, conform avizului Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, consumul acestui vierme ‘poate cauza reactii alergice a persoanele care sunt alergice la crustacee si la acarieni’.

Rezultatele studiilor

In urma a doua studii efectuate pe oameni in cadrul carora au fost inregistrate patru reactii alergice, Autoritatea a recomandat ‘efectuarea de cercetari suplimentare cu privire la alergenicitatea larvei’, respectiv etichetarea corespunzatoare a alimentelor care contin aceasta larva. Asadar, desi provoaca alergii si sunt necesare verificari suplimentare, consumul acestui vierme este considerat sigur si promovat sistematic printr-o propaganda foarte abila.
Prin aceasta propunere legislativa, sustinem interzicerea producerii, importului, publicitatii si comercializarii acestora, respectiv interzicerea alocarii de fonduri pentru a cerceta introducerea gandacilor in alimentatia umana”.

*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani