Legea constructiilor a fost adoptata: se elimina birocratia cu privire la avizele care trebuie date de stat (Document)
Mai putina birocratie! Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru simplificarea procedurilor in domeniul urbanismului si constructiilor si accelerarea investitiilor. Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila (foto) a declarat ca dintre tarile membre ale UE, procesul de autorizare a constructiilor este cel mai greoi in Romania, din cauza numarului mare de avize si aprobari separate pe care constructorii trebuie sa le obtina inainte de a solicita o autorizatie de construire. Potrivit acestuia, ”in patru luni, cel mult sase luni si jumatate, se pot obtine toate avizele necesare autorizarii unei constructii private sau finantate din bani publici. Pana acum, acest proces dura ani”.
Ordonanta de urgenta introduce noi reglementari prin care se reduce timpul necesar pentru eliberarea autorizatiilor de constructie de catre institutii, in medie, cu 50%. Astfel, ordonanta prevede ca avizul de oportunitate pentru PUZ-uri se va emite in maximum 30 zile, iar in cazul investitiilor finantate din bani publici nu se platesc taxe pentru avizare.
Se instituie obligatia in sarcina institutiilor avizatoare de a elibera avizele sau a transmite o solicitare de completari/modificari, o singura data, motivate temeinic din punct de vedere tehnic si juridic, in maximum 30 de zile pentru amenajarea teritoriului sau urbanism, respectiv 15 zile pentru faza de autorizare a construirii, de la data depunerii solicitarii de eliberare a acestora de catre beneficiarul lucrarilor.
Aviz tacit
Depasirea termenelor se considera aviz tacit in cazul avizelor/acordurilor atat la faza de planificare (realizarea a documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism) cat si la faza de emitere de avize si acorduri necesare pentru autorizarea executari lucrarilor de constructii. In cazul in care nu se transmit observatii sau nu se respinge motivat temeinic documentatia de urbanism, aceasta se considera corecta si completa dupa epuizarea termenului de 30 zile, iar procesul de avizare poate continua. Autoritatile publice pot solicita o singura data completari ale documentatiei, iar avizul se emite la 15 zile dupa depunerea documentatiilor completate sau se respinge documentatia cu o justificare motivata. In cazul neemiterii avizului in termen de 15 zile, sau al neemiterii respingerii documentatiei justificat temeinic in termen, documentatia se considera corecta si completa.
Sanctiunile
Actul normativ prevede si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, respingerea nefondata a documentatiilor este contraventie si se sanctioneaza de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Totodata, documentatia va fi evaluata de un singur functionar public pe tot parcursul procedurii de avizare si autorizare, asigurand astfel coerenta intre solicitarile formulate catre beneficiar.
Avizele si acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentatie de autorizare a lucrarilor de interventii, isi pastreaza valabilitatea pana la receptia la terminarea lucrarilor, daca nu intervin elemente noi sau nu se modifica conditiile care au stat la baza emiterii acestora.
Autoritatile publice locale si ai entitatilor abilitate de lege sa emita avize si acorduri au obligatia sa analizeze si sa avizeze cu prioritate si in regim de urgenta documentatiile pentru investitiile finantate din PNRR, sa prioritizeze lucrarile depuse spre avizare in functie de complexitate si sa realizeze semestrial/anual o analiza a numarului si tipului de investitii pentru care avizele si acordurile au fost considerate acordate conform procedurii stabilite de prezenta ordonanta de urgenta si sa dispuna masurile organizatorice ce se impun pentru reducerea numarului acestor situatii.
“Pentru eliminarea avizarii in cascada, care creste foarte mult perioada de avizare, se clarifica ca toate avizele se pot cere simultan. Totodata, termenele diferite de valabilitate ale avizelor fac ca uneori sa fie reluata procedura de avizare la unele entitati sau sa fie necesara reconfirmarea avizelor si acordurilor.
Avizele si acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentatie de autorizare a lucrarilor de interventii, isi pastreaza valabilitatea pana la receptia la terminarea lucrarilor, daca nu intervin elemente noi sau nu se modifica conditiile care au stat la baza emiterii acestora.
Actul normativ se aplica pentru investitiile finantate atat din fonduri publice nationale sau din fonduri europene, cat si din fonduri private”, arata Executivul.