Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI IN PORTOFELUL ROMANILOR – Premierul, anunt din Germania despre ieftinirea alimentelor: "Veti vedea”

Premierul Marcel Ciolacu (foto stanga) a declarat din Germania, acolo unde s-a intalnit cu Olaf Scholz (foto dreapta), Cancelarul acestei tari, ca din luna august se vor vedea efectele ordonantei privind ieftinirea alimentelor de baza. Potrivit acestuia, in Romania anumite alimente sunt mai scumpe decat in Germania, si nu putem compara puterea de cumparare din cele doua tari.

Ciolacu a declarat la antena 3 ca nu putem la infinit sa ne facem ca nu observam anumite lucruri care sunt evidente:

"Nu putem in continuare sa ne facem ca nu vedem ca anumite preturi la alimentele de baza in Romania sunt mai scumpe decat in Germania, si nu comparam puterea de cumparare din Germania cu puterea de cumparare din Romania. Este ceva ce nu a functionat si speram ca prin acest exercitiu sa incepem sa reasezam lucrurile. Veti vedea ca preturile vor scadea la cele 14 produse”.

Prevederile OUG

Guvernul a adoptat in 30 iunie 2023 proiectul OUG privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare.

Masura se aplica tuturor operatorilor economici inregistrati in Romania, indiferent de forma de organizare, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul, pentru o serie de produse agricole si alimentare.

Prin masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

​​ Iata lista de alimente:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani