Grid star
eveniment

MEDICINA DE FAMILIE IN PERICOL – Semnalul de alarma al sindicatelor: „Scaderea bugetului cabinelor de medicina de familie va avea consecinte negative pentru intregul sistem de sanatate”

Intentia Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) de a taia cu 25 la suta bugetul cabinetelor de medicina de familie va crea un haos inimaginabil, avertizeaza Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) intr-un comunicat emis luni, 15 ianuarie 2024.

Sindicalistii atrag atentia asupra consecintelor pe care le va avea aceasta masura: in primul rand, unitatile de primiri urgente ale spitalelor vor fi tot mai aglomerate, intrucat pacientii vor fi lipsiti de preventia oferita de catre medicina de familie.

In al doilea rand, taierea planuita de CNAS va provoca un val de pensionari – fapt ce va agrava criza de personal, in conditiile in care un sfert din medicii de familie au deja peste 65 de ani.

 

Redam intregul comunicat al CFSMR:

 

Scaderea bugetului cabinelor de medicina de familie va avea consecinte negative pentru intregul sistem de sanatate

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR), sindicat medical national, sustine punctele de vedere ale Colegiului Medicilor din Romania (CMR) si ale Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) cu privire la noile masuri fiscale luate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinetelor de medicina de familie cu 25% pentru anul 2024 fata de anul trecut.

Aceasta noua masura fiscala luata de CNAS va genera un aflux mai mare de pacienti catre Unitatile de Primiri Urgente din cadrul spitalelor, unde, se stie deja, costurile asigurarii asistentei medicale sunt mai ridicate. Situatia creata de catre CNAS este in contextul in care exista un deficit major de medici de familie, iar adoptarea masurilor fiscale prezentate mai sus va duce la cresterea si agravarea acestui deficit.

Din datele SNMF, reiese ca 25% din medicii de familie au varsta peste 65 de ani. In viitorul nu prea indepartat se asteapta la un val masiv de pensionari ale medicilor de familie, ceea ce va creste semnificativ deficitul mentionat mai sus.

Nu trebuie uitat ca medicina de familie a fost supusa subfinantarii multi ani de zile. Medicina de Familie, dupa cum se stie, este si o medicina preventiva. Situatia creata de catre CNAS, prin reducerea drastica a resurselor financiare, va duce si la scaderea acestui rol important al medicinei de familie. Valoarea punctului pentru o consultatie la medicul specialist din ambulator pentru anul 2023 a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3.

O scadere bugetara a fost aplicata de catre CNAS si pentru sumele bugetare alocate cabinetelor medicilor specialisti din ambulator. Si aici, veniturile acestor cabinete medicale vor scadea anul acesta, 2024, comparativ cu anul precedent, 2023.

De asemenea, nu suntem de acord cu masura luata de catre guvernati ca din data de 1 ianuarie 2024, angajatii romani vor beneficia de sume mai reduse in cazul perioadelor de concediu medical. Executivul a decis impunerea unei contributii de 10%, reprezentand procentul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) asupra indemnizatiilor pentru concedii medicale. Rezulta ca, incepand cu luna ianuarie anul acesta, angajatii romani vor primi sume mai mici pentru perioadele in care se afla in concediu medical”.

 

sursa foto: Policlinica Medica

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani