Grid star
camere de comert

MODEL ECONOMIC - Mihai Daraban: Economia Romaniei are nevoie de un sistem cameral precum cel din Germania

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a avut miercuri, 2 noiembrie 2022, o intrevedere cu E.S. Peer Gebauer, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Germaniei in Romania.

Intrevederea a avut ca subiect principal de discutie eficacitatea sistemului cameral german in ceea ce priveste crearea de oportunitati de afaceri pentru antreprenorii din aceasta tara, precum si necesitatea implementarii unui sistem similar in Romania.
 
"In mod cert, Germania reprezinta un model economic fie ca vorbim de atragerea de  noi investitii, fie cand ne referim la deschiderea unor noi piete pentru antreprenorii acestui stat. Poate mai putin cunoscut este rolul pe care sistemul cameral din aceasta tara il are in aceasta ecuatie, sistem cameral sustinut si incurajat de statul german. Din nefericire, acest lucru nu se intampla si in Romania, sistemul nostru cameral fiind probabil cel mai subfinantat din Europa, iar rezultatul se reflecta in deficitul comercial urias inregistrat la sfarsit de an.
Profit de acest prilej pentru a-i solicita E.S. dl. Peer Gebauer ajutorul in ceea ce priveste promovarea in randul autoritatilor din Romania a  modului de functionare, precum si a avantajelor unui sistem cameral validat de o lege foarte bine definita, asa cum este cel german. Daca ne dorim Romania puternica din punct de vedere economic, cu siguranta avem nevoie de un sistem cameral precum cel al Germaniei, cu autoritati care sa-l sustina in mod real, precum si cu reprezentanti ai diplomatiei economice cu adevarat profesionisti”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Trend ascendent cu privire la schimburile comerciale

 "Romania si Germania au o colaborare foarte stransa nu numai pe plan economic, ci si pe plan social, politic sau cultural. In urma cu 30 de ani, a fost semnat Tratatul intre Romania si Republica Federala Germania privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa, ceea ce a reprezentat o adevarata poveste de succes pentru relatiile noastre bilaterale. Astfel, schimburile comerciale au intrat pe un trend ascendent, la sfarsitul anului trecut valoarea totala a acestora ajungand la 35,1 miliarde de euro, iar la jumatatea acestui an la 23,3 miliarde de euro. Din punct de vedere al investitiilor germane directe in Romania, la sfarsitul lui 2021 acestea ajungeau la 12,55 miliarde de euro. Cifrele arata bine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim aici, relatiile economice trebuie sa se dezvolte in acelasi ritm sustinut si in viitor”, a declarat Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Germaniei in Romania, E.S. Peer Gebauer.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani