Grid star
business capital

PARADISUL BANCILOR – Romania plateste cele mai mari dobanzi din UE, bancile isi maresc profiturile

Romania a devenit paradisul bancilor. Asta intrucat bancile continua sa inregistreze profituri uriase, in timp ce Romania a se imprumuta la cele mai mari dobanzi din UE.

Constatarea ii apartine senatorului PSD Stefan Radu Oprea (foto). Acesta arata ca in pofida pandemiei care a lovit economia bancile au raportat in primul semestru din 2020 un profit de 2,8 miliarde de lei, mai mare decat in 2019. In tot acest timp Romania se imprumuta la cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana: 3,624% dobanda pe an pentru imprumut pe 10 ani.

Pe de alta parte, in analiza postata pe pagina sa de Facebook, Stefan Radu Oprea precizeaza ca totul se intampla intr-o guvernare PNL bazata pe datorie. Senatorul PSD se refera la imprumuturile in serie facute de ministrul Finantelor Florin Citu, care a ajuns sa indatoreze statul cu 1000 de euro pe secunda, bani pentru care evident Romania plateste dobanda.

Prezentam analiza senatorului PSD Stefan Radu Oprea:

”Modelul economic liberal: guvernarea pe datorie

Citu sintetizeaza cel mai bine modelul economic liberal: guvernarea pe datorie! In dependenta lui de imprumuturi, a ajuns sa ne minta ca este o mare reusita sa iei inca 500 de milioane de lei. Si Citu chiar este dependent, a depasit 100 de miliarde imprumutati sau 1000 de euro pe secunda.

Incompetenta guvernului PNL se vede in faptul nu reusesc sa utilizeze fondurile europene pe care le au la dispozitie. Si-au batut joc de 30.000 de antreprenori carora le-au trezit sperante si pe care guvernul Orban ii umileste pentru ca doua ministere nu sunt in stare sa semneze un contract. Este vorba despre contractul de finantare pentru un miliard de euro care este atat de asteptat de antreprenori.

Oare sa fie doar rea-vointa si prostie sau e mai mult de atat?

Fapte:

Bancile au raportat un profit de 2,8 miliarde de lei, dupa primul semestru, mai mare decat anul trecut cand n-a fost pandemie.

Romania plateste cele mai mari dobanzi din UE:

0,389% dobanda pe an pentru imprumut pe 10 ani – Bulgaria

3,624% dobanda pe an pentru imprumut pe 10 ani – Romania

Va las pe Dumneavoastra sa trageti concluzia, intreband: Citule, ce ne ascunzi de nu iti plac banii gratuiti, ci doar cei pentru care platim dobanda?”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani