Grid star
eveniment

PARLAMENTUL A ADOPTAT UN BUGET CU PROBLEME – Senatorii si deputatii au ignorat semnalele de alarma trase de Consiliul Fiscal si de Consiliul Economic si Social in legatura cu credibilitatea si sustenabilitatea bugetului pentru anul 2024. Parlamentul a vot

Bugetul de stat al Romaniei pentru anul 2024 a fost adoptat. Dupa ce a trecut rapid de comisiile de specialitate, bugetul pe 2024 a fost votat si de Parlament (foto).

Senatorii si deputatii au votat miercuri dupa-amiaza, 20 decembrie 2023, proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, care va fi trimis la promulgare presedintelui Klaus Iohannis, in cazul in care nu va fi atacat la CCR. Votul a fost de: 299 voturi “pentru” si 82 de voturi “impotriva”.

Probleme serioase in buget

Adoptarea bugetului a avut loc in pofida semnalelor de alarma serioase trase in ultimele zile de Consiliul Fiscal si Consiliul Economic si Social.

In acest sens, amintim avertizarea Consiului Fiscal referitoare la faptul ca “desi proiectul de buget tinteste un deficit cash de 5,0% din PIB, nu exista suficiente masuri credibile de ajustare bugetara care sa conduca la atingerea acestei tinte” (click aici pentru a citi). De asemenea, tot Consiliul Fiscal a atras atentia ca Guvernul a supraestimat veniturile la bugetul pentru 2024, si ca „taierea fara discernamant a cheltuielilor publice, dincolo de un prag critic, poate cauza daune foarte mari” si ca “se impune adoptarea de masuri fiscal-bugetare care sa permita indreptarea deficitului bugetar catre 3% din PIB in anii urmatori” (click aici pentru a citi).

In ceea ce priveste Consiliul Economic si Social, aceasta institutie a identificat mai multe nereguli in proiectul de buget pentru 2024, mai ales pe Sanatate si Transporturi, reclamand in acelasi timp ca exista prevederi care “afecteaza drepturile prevazute in contractele colective de munca” (click aici pentru a citi).

Tot Consiliul Economic si Social a constatat probleme si la Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2024, despre care a precizat ca este de un “optimism excesiv si nejustificat in privinta nivelului veniturilor” (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani