Grid star
criptomonede

PESTE 5 MILIARDE DOLARI, RECUPERATE MIRACULOS DE BURSA CRIPTO FTX - Avocatul care se ocupa de procedura de faliment: "Exploram alternative pentru vanzarea sau reorganizarea platformei”

Bursa cripto FTX ar fi recuperat mai mult de 5 miliarde dolari in numerar si in diferite active, a declarat unul dintre avocatii care se ocupa de procedura de faliment in timpul audierii in instanta de miercuri, 11 ianuarie 2022. Suma nu ar include alte 425 de milioane dolari in criptomonede detinute de Comisia pentru Valori Mobiliare din Bahamas, a precizat reprezentantul legal.

Gilda Popa

"Am localizat peste 5 miliarde dolari in numerar, criptomonede lichide si titluri de investitii lichide masurate la valoarea de la data petitiei. (Raportul – n.r.) pur si simplu nu atribuie nicio valoare detinerilor de zeci de tokenuri - criptomonede nelichide - unde detinerile noastre sunt atat de mari, incat pozitiile pe care le avem nu pot fi vandute fara a afecta in mod substantial piata criptomonedei respective”, a declarat avocatul care se ocupa de procedura de faliment a bursei cripto FTX, Adam Landis, potrivit CoinDesk.

Cu toate acestea, lipseste o suma importanta din ceea ce se datoreaza clientilor si suma de care poate dispune in prezent FTX este inca neclara, a adaugat avocatul.

Noua conducere a FTX a declarat recent ca „ar putea gasi doar putin peste 1 miliard de dolari”

Anuntul este surprinzator, in conditiile in care noua conducere a companiei, cea care si gestioneaza procedura de faliment a FTX dupa demisia fondatorului Sam Bankman-Fried, a declarat, pe 20 decembrie 2022, ca ar putea gasi doar putin peste 1 miliard de dolari.

Suma totala pe care FTX o datoreaza creditorilor sai este inca neclara. In declaratiile initiale de faliment, conducerea companiei a bifat caseta indicand o cifra intre 1 si 10 miliarde de dolari.

Landis a vorbit si despre un acord de cooperare anuntat recent cu Comisia de Valori Mobiliare din Bahamas, care detine, la randul sau, active FTX, asa cum a relatat Lumea Banilor in decembrie anul trecut, spunand ca este "un prim pas important pentru maximizarea eforturilor comune de recuperare a banilor”.

"Nu conteaza cine incaseaza un dolar pentru clienti, atata timp cat clientii il primesc. Am stabilit un grup de lucru cu comitetul oficial al creditorilor si cu autoritatile din Bahamas pentru a explora alternative pentru vanzarea sau reorganizarea platformei (n.r. a bursei cripto FTX)”, a precizat avocatul.

Peste 65 miliarde dolari au „migrat” de la FTX catre Alameda

Sam Bankman-Fried l-ar fi instruit pe locotenentul sau Gary Wang, care pledeaza acum vinovat in fata instantei, in urma unui acord cu procurorii federali, sa creeze o "usa din spate” pentru ca Alameda Research – fondul de investitii legat de FTX - sa se imprumute de la clientii bursei cripto fara permisiunea lor, a spus Landis. El a adaugat ca fostul CEO a creat o linie de credit in valoare de 65 de miliarde dolari de la bursa catre Alameda, care a functionat ca "bratul de tranzactionare”.

"Stim ce a facut Alameda cu banii. A cumparat avioane, case, a organizat petreceri si a facut donatii politice. A dat imprumuturi personale fondatorilor sai. A sponsorizat FTX Arena din Miami, o echipa de Formula 1, League of Legends, Coachella si multe alte afaceri, evenimente si personalitati”, a afirmat Landis.

El a adaugat ca acest lucru a dus la un "deficit de valoare” pentru rambursarea clientilor si creditorilor.

"Cuantumul deficitului nu este inca clar. Va depinde de marimea fondului de daune si de eforturile noastre de recuperare. Dar, in fiecare saptamana, ne apropiem de finalizarea lucrarilor necesare pentru estimarea recuperarilor in scopul unui plan de reorganizare”, a adaugat avocatul bursei cripto FTX.

Directorul financiar Mary Cilia a estimat ca compania ar putea face acest lucru pana in aprilie 2023, in decembrie, desi judecatorul John Dorsey de la Curtea de faliment din Delaware a stabilit un termen limita pe 15 martie la audierea de miercuri.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani