Grid star
eveniment

PLUGUSORUL SUFERINTEI, LA USA LUI IOHANNIS – Cadrele medicale se duc la Cotroceni. Revendicarile

Cadrele medicale ies marti, 28 decembrie 2021, in strada, pentru a protesta, inclusiv la Palatul Cotroceni. Federatia "Solidaritatea Sanitara” anunta desfasurarea Mitingului national al lucratorilor din sanatate, si precizeaza ca in cadrul acestei actiuni vor fi "colindate” institutiile esentiale din Romania, respectiv Guvernul, Parlamentul si Presedintia, rostindu-le "Plugusorul suferintei lucratorilor din sanatate” si urandu-le intelepciune in acordarea urgenta a drepturilor legitime ale profesionistilor din sanatate. "Colindul” va fi sustinut de toate categoriile de lucratori din sanatate, "uraturile” acestora facandu-se auzite din toate spitalele publice din tara.

Printre revendicari se numara plata salariului de baza la nivelul prevazut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toti lucratorii din sanatate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA), sau raportarea tuturor sporurilor la salariul de baza amintit anterior pentru toate categoriile de salariati si calculul tarifului orar al garzilor prin raportare la tariful orar al salariului de baza. Se mai cere si recunoasterea schimbului de tura ca timp de munca si recunoasterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesionistii din sanatate.

Iata anuntul Federatiei Solidaritatea Sanitara:

"Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ anunta desfasurarea Mitingului national al lucratorilor din sanatate in data de 28 decembrie 2021. In cadrul acestei actiuni vom ‘colinda’ institutiile esentiale din Romania, respectiv Guvernul, Parlamentul si Presedintia, rostindu-le ‘Plugusorul suferintei lucratorilor din sanatate’ si urandu-le intelepciune in acordarea urgenta a drepturilor legitime ale profesionistilor din sanatate. ‘Colindul’ va fi sustinut de toate categoriile de lucratori din sanatate, ‘uraturile’ acestora facandu-se auzite din toate spitalele publice din tara.

Mitingului national al lucratorilor din sanatate va include urmatoarea serie de manifestari:

Proteste in strada:

-Incepand cu ora 10:30 – Miting in Piata Victoriei (cu numarul maxim de participanti permis de lege).

-Incepand cu ora 12:30:
-Miting la Palatul Cotroceni;
-Miting la Palatul Parlamentului (intrarea Izvor).

Manifestari de sustinere desfasurate in spitalele din tara

Avand in vedere faptul ca modalitatea in care au fost stabilite interdictiile actuale vizeaza restrictionarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfasurate concerte in aer liber cu 1.000 de persoane, in timp ce un miting de protest nu poate fi desfasurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernantii utilizand in acest caz masurile de protectie impotriva pandemiei ca arma de lupta impotriva dreptului lucratorilor de a-si promova interesele, ne vedem nevoiti sa utilizam alte solutii legale de actiune pentru apararea intereselor lucratorilor din sanatate. Manifestarile desfasurate in spitale constituie un exemplu in acest sens.
Mitingul national al lucratorilor din sanatate se desfasoara pentru sustinerea revendicarilor Federatiei ‘Solidaritatea Sanitara’.
Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ este organizatie reprezentativa la nivelul sectorului Sanatate, avand ca membri peste 25.000 de salariati din acest sector. Actiunile federatiei sunt desfasurate pentru apararea si promovarea drepturilor lucratorilor din sectorul sanitar.

Revendicarile

 Actiunile de protest din cadrul Mitingului national al lucratorilor din sanatate vor fi desfasurate pentru sustinerea urmatoarelor revendicari ale Federatiei ‘Solidaritatea Sanitara’:

Acordare drepturilor salariale legitime

-Plata salariului de baza la nivelul prevazut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toti lucratorii din sanatate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);
-Raportarea tuturor sporurilor la salariul de baza amintit anterior pentru toate categoriile de salariati si calculul tarifului orar al garzilor prin raportare la tariful orar al salariului de baza.

-Recunoasterea schimbului de tura ca timp de munca si recunoasterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesionistii din sanatate.

-Renegocierea partii privitoare la sanatate din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si includerea in cadrul acestuia a tuturor strategiilor de actiune prevazute ca anexe la contractul colectiv de munca la nivel de sector. Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ precizeaza public ca partea privitoare la sanatate din PNRR a fost elaborata de Guvernul anterior prin incalcarea obligatiilor, asumate de Ministerul Sanatati, de includere in toate strategiile acestuia a celor convenite in cadrul contractului colectiv de munca si prin incalcarea obligatiilor exprese ale Comisiei U.E. de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali. Strategiile de actiune si procedurile prevazute in cadrul Contractului colectiv de munca la nivel de sector, a caror introducere in P.N.R.R. este solicitata de Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’.

-Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sanatate;
-Constituirea Agentiei Sectoriale pentru Coordonarea Formarii Profesionale Continue si a Fondului Unic de Finantare a Formarii Profesionale Continue a Specialistilor din Sanatate;
-Metodologia privind constituirea procedurii auditului timpului de munca, destinata evaluarii incarcarii suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu si a nevoii de personal;
Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalarii Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceala;
Elaborarea Procedurii privind armonizarea vietii profesionale cu viata de familie;
-Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptarii si Practicii Profesionale;
-Elaborarea Procedurii privind organizarea si efectuarea garzilor in afara programului normal de lucru;
-Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru conditii deosebit de periculoase;
-Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizarii salariatilor pe ture;
-Elaborarea Procedurii de informare si consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani