Grid star
eveniment

PONTUL LUI ADRIAN NASTASE – Iata cum poate castiga PSD alegerile parlamentare

Fostul premier Adrian Nastase (foto) le ofera un pont liderilor PSD, despre cum pot castiga social-democratii alegerile parlamentare. Si o face explicand masurile pe care le-a luat in 2004, atunci cand PSD a reusit sa se impuna pe primul loc la alegerile parlamentare.

Intr-o analiza intitulata “Mesajul este omul. Cateva ganduri despre listele electorale”, fostul lider PSD si premier al Romaniei Adrian Nastase precizeaza ca victoria PSD din 2004 a avut loc dupa ce a introdus un sistem al alegerilor interne in partid pentru stabilirea listei de candidati. De asemenea, Nastase aminteste ca printre criteriile avute in vedere s-au numarat nevoia de a pune pe liste oameni care sa convinga alegatorii ca sunt cei mai buni, dar si specialisti, fie ca a fost vorba despre juristi, economisti, medici, cercetatori, militari sau artisti.

Distrugerea sistematica a Parlamentului

Pe de alta parte, Adrian Nastase observa ca incepand cu 2008 a fost declansat un proces sistematic de distrugere a parlamentarismului, dar si de transformare a oamenilor din administratia locala in parlamentari, prin eliminarea specialistilor, fapt care a avurt ulterior drept consecinta elaborarea unor legi proaste si populiste.

Visul lui Iohannis

In aceeasi analiza, postata pe blogul propriu adriannastase.ro, fostul premier avertizeaza asupra unui pericol extrem de mare. Acela ca presedintele Klaus Iohannis isi doreste un Parlament slab, timorat si deprofesionalizat, care sa nu se poata impotrivi autocratiei.

Redam analiza fostului presedinte PSD si premier al Romaniei Adrian Nastase:

Mesajul este omul. Cateva ganduri despre listele electorale

Dupa trei decenii de experimente democratice in Romania, concetatenii nostri au devenit mult mai realisti si stiu ca programele electorale, adesea frumos ambalate grafic, sunt cel mai adesea abandonate dupa alegeri. In aceste conditii, cea mai eficienta metoda de a convinge alegatorii sa sprijine un partid este ca listele electorale sa indeplineasca deopotriva asteptarile electoratului si necesitatile activitatii parlamentare.

In 2004, dupa ce PSD a obtinut un scor dezamagitor in alegerile locale, pierzand in Bucuresti, Cluj-Napoca si alte orase importante, am considerat ca este cazul unor decizii curajoase. Am introdus, spre exemplu, un sistem al alegerilor interne pentru intocmirea listelor de candidati in alegerile parlamentare (metoda este folosita acum si in USR PLUS!). Poate colegii mei isi mai amintesc faptul ca am subliniat atunci urmatoarele:

-listele electorale trebuie sa arate ca noi, in calitate de partid national, suntem capabili sa atragem cei mai buni oameni din toate judetele. Listele electorale trebuie sa ne ofere, la final, indiferent din ce judete vin parlamentarii, suficiente resurse umane pentru a guverna in mod profesionist tara. Parlamentarii nu sunt ai unui judet, ei sunt ai Romaniei, chiar daca reprezinta cetatenii dintr-un anumit judet!;

-alegerile interne sunt un indicator important, nu criteriul suprem, deoarece riscam sa acceptam persoane care castiga alegerile din organizatii in baza unor aranjamente locale, iar ceea ce decid structurile de partid sa nu fie pe placul multor alegatori. De aceea, pe langa criteriul alegerilor interne am aplicat si alte criterii, care, stiu, nu i-au facut fericiti pe unii presedinti de organizatii, care au intrat in etapa de 'relaxare' pentru turul al II-lea al alegerilor prezidentiale din 2004. Dar aceasta este o alta poveste, care va trebui spusa la un moment dat in intregime!

-daca un partid utilizeaza doar criteriul notorietatii publice sau al simpatiei in organizatiile locale ale partidului consecinta va fi ca partidul nu va avea specialistii necesari care sa-i asigure guvernarea tarii. De aceea, am asigurat locuri eligibile, uneori impotriva dorintei organizatiilor locale, pentru specialisti (juristi, economisti, medici, cercetatori in stiintele socio-umane, militari, artisti).

Procedand asa, cu o lista curajoasa in parlamentarele din 2004, am castigat alegerile, avand cca 3,8 milioane de voturi, dupa patru ani de guvernare, aproape de potentialul maxim al bazinului electoral al PSD. Stiu, unii au spus ca sunt 'dictator', insa cred ca am procedat corect, deoarece obiectivul de a avea parlamentari de calitate a fost atins. Ulterior, din 2008, a inceput procesul sistematic de distrugere a parlamentarismului, iar transformarea celor din administratia locala in parlamentari, prin eliminarea specialistilor, are drept consecinta legi prost realizate si populiste. Suntem capabili sa invatam ceva din trecut sau continuam sa ne afundam in ineficienta si proasta guvernare?

Si mai este ceva, in ultimii ani, multe initiative legislative bune ale PSD au fost 'distruse' in parlament sau in media pentru ca nu au existat juristi cu autoritate care sa le apere. Concluzia – sper sa o traga actuala conducere a partidului cand va aproba listele pentru noul parlament.

Stiu ca anumiti politicieni, precum Iohannis, si-ar dori un Parlament slab, timorat si deprofesionalizat, insa eu cred ca un legislativ puternic poate fi o stavila impotriva autocratiei. Sau ma insel?

PS Mai spuneam atunci ca nu trebuie sa luam decizii de schimbare in ideea ca, in felul asta, ne va vota si Alina Mungiu. Oricum, nu ne va vota. Si de aceea loialitatea fata de partid nu trebuie sanctionata eliminindu-i de pe liste pe cei care s-au batut pentru partid, pornind de la considerentul ca 'opinia publica a sondajelor' nu-i doreste”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani