Grid star
eveniment

PREMIERUL A DEMISIONAT – Nicolae Ciuca a facut anuntul oficial. Iohannis trebuie sa-l desemneze ca premier pe liderul PSD Marcel Ciolacu

Premierul Nicolae Ciuca si-a anuntat demisia luni, 12 iunie 2023. La conducerea Guvernului va veni seful PSD, Marcel Ciolacu, conform intelegerii facute in Coalitie.

Demisia lui Ciuca va declansa demisia intregului executiv, iar dupa vor incepe procedurile pentru numirea guvernului condus de Marcel Ciolacu. Care trebuie sa fie votat de Parlament, cu conditia ca presedintele Klaus Iohanis sa il desemneze.

Iata declaratiile facute de Nicolae Ciuca:

"Dupa cum bine stiti si sunt convins ca toata lumea se astepta, in urma cu doua saptamani, aproximativ doua saptamani, impreuna cu ceilalti lideri de coalitie am iesit in declaratie comuna si ne-am asumat cu totii ca rotativa nu se produce pe 25 mai, asa cum era asumat, ci ne continuam responsabilitatea, astfel incat sa inchidem conflictul de munca din educatie.

Pe baza dialogului si a tot ceea ce a putut sa insemne o foarte buna coordonare la nivelul coalitiei, la nivelul guvernului cu ministerele de linie si cu reprezentantii sindicatelor din educatie, am reusit sa convenim asupra unei forme de act normativ, astfel incat doleantele dascalilor sa poata sa fie acoperite si in felul acesta sa redam increderea si respectul fata de profesorii, fata de educatorii, fata de invatatorii din sistemul de invatamant romanesc.

A rugat sindicatele

Astfel, prin ordonanta de urgenta de astazi, nu am facut nimic altceva decat sa convenim si sa asumam cu responsabilitate toate aceste masuri, rugand sindicatele sa inteleaga faptul ca este nevoie de masuri care sa fie sustenabile, masuri care sa nu fie populiste si masuri care sa reprezinte decizia politica responsabila atat in interes public, cat si in interesul tuturor celor care isi desfasoara activitatea in nobila meserie de dascal.

Guvern interimar

Ca atare, considerat fiind ca acest conflict a fost incheiat si asa cum mi-am asumat si ne-am asumat la nivelul coalitiei, astazi a venit momentul in care, imi inchei activitatea de prim-ministru al Guvernului Romaniei. In felul acesta, in cadrul discutiilor pe care le-am avut la nivelul coalitiei, odata ce am sa merg sa-mi depun mandatul la presedintele Romaniei, la nivelul coalitiei incep procedurile pentru efectuarea rocadei. Ceea ce este important de subliniat este faptul ca imediat dupa aceasta vom avea un guvern interimar, care va functiona pana in momentul in care se va finaliza investirea unui nou guvern, un nou guvern care speram sa fie investit pana la finele saptamanii. Noi ne-am propus ca pana joi sa avem guvernul investit si, in felul acesta, sa putem sa ne ocupam in continuare de problemele care sunt prioritare, atat prin programul de guvernare, cat si pentru tot ceea ce inseamna guvernarea unei tari.

Gestionarea crizelor

Doresc la final de mandat sa multumesc tuturor celor cu care am lucrat in aceasta perioada. Nu vreau sa vorbesc de tot ceea ce am realizat, pentru ca avem lucruri pe care le-am infaptuit si le-am infaptuit asa cum trebuie. Sunt si lucruri pe care nu am reusit sa le realizam, astea-s chestiuni pe care le asumam, dar ceea ce este important este faptul ca, atunci cand ne-am asumat sa guvernam, ne-am asumat sa rezolvam o situatie, o criza politica la finele anului 2021, sa avem instrumentele necesare prin care sa gestionam crizele care deja incepusera sa apara.

Iata-ne astazi, dupa un an si aproape sapte luni, avand la dispozitie o serie intreaga de masuri si decizii prin care putem sa asumam, fara lipsa de modestie, ca am asigurat stabilitatea tarii. Consider ca este foarte important ca si de aici inainte toate partidele sa poata sa isi asume in continuare decizii si masuri, sa aiba dialog cu toti actorii care contribuie la buna desfasurare a vietii in Romania, astfel incat sa avem stabilitate politica si, desigur si crestere progres economic.

La final de mandat, de asemenea, doresc sa multumesc tuturor celor cu care am lucrat, fie ca vorbim de mediul asociativ, fie ca vorbim de sindicate, mediul de afaceri, mediul universitar, intelectualii, organizatiile neguvernamentale, intregii societati, fiecarui cetatean roman pentru modul in care au inteles si ne-au sprijinit sa derulam actul de guvernare. Si, nu in ultimul rand, doresc sa va multumesc dumneavoastra, presei, pentru ca ati fost tot timpul alaturi de noi si ati putut sa informati in timp oportun si corect societatea".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani