Presedintele a semnat pentru impozitarea bancilor (Document)
27 July 2025 14:00 Lumea Banilor 1257
Legea privind unele masuri fiscal-bugetare promulgata de presedintele Nicusor Dan (foto) are prevederi si cu privire la impozitarea bancilor. Prin aceste masuri se urmareste aducerea de bani la buget pentru acoperirea deficitului bugetar.
Astfel, institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine, datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a urmatoarelor cote de impozitare:
a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 - 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2025 inclusiv;
b) 4%, pentru perioada 1 ianuarie 2026 - 31 decembrie 2026 inclusiv;
c) 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2026 inclusiv pentru institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine, care detin o cota de piata mai mica de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din Romania, calculata ca medie aritmetica a cotelor de piata ale institutiei de credit/sucursalei, din anul precedent celui de calcul.
Totalul activelor
Potrivit legii, cota de piata reprezinta procentul aferent activelor institutiei de credit/sucursalei in totalul activelor sectorului bancar. Se calculeaza ca raport intre totalul activelor contabile nete ale institutiei de credit/sucursalei si totalul activelor contabile nete agregate pentru sectorul bancar, inclusiv sucursalele din Romania ale institutiilor de credit persoane juridice straine.
Zeci de miliarde de lei deficit
Reamintim ca executia bugetului general consolidat in primele cinci luni din 2025 s-a incheiat cu un deficit de 64,23 miliarde lei, respectiv 3,39% din PIB fata de deficitul de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,41% din PIB aferent celor cinci luni ale anului 2024.
Potrivit Ministerului de Finante, veniturile totale au insumat 256 miliarde lei in primele cinci luni ale anului 2025, inregistrand o crestere de 13,6% (an/an), sustinuta de atat de avansul veniturilor curente - in principal impozitul pe salarii si venit, contributii de asigurari, accize, cat si de evolutia veniturilor din fonduri europene. Exprimate ca pondere in PIB veniturile totale au crescut cu 0,7 puncte procentuale (+0,5 pp in cazul veniturilor curente si +0,2 pp la fonduri europene).
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 25,71 miliarde lei, inregistrand o crestere de 21,7% (an/an), determinata de avansul semnificativ al incasarilor din impozitul pe dividende (+86,3%), pe seama dividendelor distribuite in anul 2024, cu retinerea cotei de impozit de 8%.
Totodata, o dinamica pozitiva a fost consemnata si in cazul incasarilor din impozitul pe salarii (21,3%) - peste dinamica fondului de salarii din economie (12,1%1 ), evolutia acestei categorii de venituri fiind influentata de eliminarea facilitatilor fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator.
Sursa foto:Facebook Nicusor Dan