Grid star
criptomonede

PRETUL ETHER AR PUTEA EXPLODA DUPA NOUA ACTUALIZARE IN BLOCKCHAIN – „London hard fork” permite distrugerea criptomonedelor nou-create si transforma ETH intr-un activ deflationist

Actualizarea blockchainului Ethereum, supranumita „London hard fork”, va distruge monede, insa poate alimenta puternic pretul Ether, noteaza Business Insider. Schimbarea este cunoscuta drept Ethereum Improvement Protocol 1559, sau EIP-1559 si a avut loc joi, 5 august, fiind unul dintre cele mai asteptate evenimente ale verii in piata cripto.

Pretul criptomonedei a reactionat imediat, urcand de la circa 2.620 de dolari, joi, in jurul orei 16.30, la 2.784 de dolari in mai putin de o ora, avans pe care l-a pastrat pe parcursul zilei de vineri, 6 august.

Actualizarea „London hard fork” a fost programata initial pe 4 august, insa a fost recent amanata, conform Business Insider.

De altfel, Fondatorul ConsenSys si co-fondatorul Ethereum ( ETH ), Joseph Lubin, a sugerat, in timpul unui interviu cu Bloomberg TV, ca Ethereum trece la statutul de „bani cu ultrasunete” inainte de upgradetul din Londra.

Lubin a declarat ca hard fork-ul Londra face parte dintr-o miscare globala mai larga in care primul pas este „democratizarea Pamantului”, iar al doilea pas este democratizarea sistemului de finantare descentralizata (DeFi).

Al doilea pas care este in plina desfasurare acum este democratizarea sistemului financiar global descentralizat. Si acest pas este introducerea a ceva pe care oamenii il numesc bani cu ultrasunete. ” , spune Joseph Lubin

Termenul de bani cu ultrasunete a fost un meme de lunga durata folosit in comunitatile din reteaua Ethereum si se refera la mecanismul de ardere (distrugere) al criptomonedelor ETH prevazut de actualizarea EIP-1559. Aceasta ar putea duce la deflatie in retea, dupa ce se va ajunge sa fie mai multe monede Ether distruse decat create prin minerit. Unii cred ca aceasta particularitate va oferi ETH un potential de valoare mai puternic decat Bitcoin ( BTC ), ca „bani cu ultrasunete”.

Exista o cantitate fixa de aur pe planeta. Iar oferta fixa de Bitcoin reprezinta bani sanatosi pentru anumite persoane. Cu Ether in valoare de 13 miliarde de dolari in blockchainul Ethereum 2.0 si 70 de miliarde de dolari in finantele descentralizate, se va genera o cerere enorma pentru simbolul Ether”, a spus Lubin.

Se elimina licitaliile pentru taxele de tranzactie, care devin mai predictibile

Update-ul „Londra” este cel de-al 11-lea hard fork blockchainului Ethereum si cuprinde cinci modificari, denumite EIP-uri (Ethereum Improvement Protocol). Cea mai importanta dintre ele este IP-1559.

Potrivit CNBC , aceasta actualizare va avea doua efecte importante:

  • Va reforma sistemul de comisioane (fee), astfel incat sa fie mai predictibile si sa fie evitate cresterile bruste. Aceasta modificare va face tranzactiile cu Ether mai ieftine pentru utilizatori, cel putin teoretic.
  • O parte dintre criptomonedele nou-generate de „minerii” de Ether, care ajungeau anterior in portofelele virtuale ale acestora, vor fi „arse”. Aceasta schimbare este conceputa special pentru efectul deflationist, care va mari oarecum valoarea din miinile detinatorilor de token-uri. „Minerii” se vor putea bucura in continuare de alte doua surse de venit din „minerit”: recompense pentru Ether-ii nou-generati si bacsis de la utilizatorii care vor prioritate in block.

Pana la aceasta actualizare a retelei, taxele pentru tranzactiile cripto in blockchainul Ethereum erau extrem de volatile, in mare parte din cauza faptului ca reteaua foloseste un sistem de licitatie. Utilizatorii liciteaza unii impotriva celorlalti astfel incat tranzactiile sa fie procesate si verificate de alti utilizatori, numiti mineri.

Astfel, taxele de tranzactie cresteau semnificativ cand reteaua era ocupata

Insa principala problema, dupa cum zic developerii, este ca sistemul „orb” de licitatie aduce volatilitate si o lipsa periculoasa de previzibilitate.- Business Insider

Dupa EIP-1559, utilizatorii vor plati o „taxa de baza”, care va fi determinata prin algoritmi in functie de cat de aglomerata este reteaua la momentul respectiv, eliminand astfel licitatiile.

O parte dintre criptomonedele Ether minate in retea vor fi „arse”

Actualizarea a starnit un val de controverse deoarece va distruge (sau va „arde”) Ether, criptomoneda retelei. Minerii nu primesc taxa de baza; altminteri, ar putea congestiona artificial reteaua pentru a tine taxa la un nivel cat mai ridicat. In schimb, aceasta este distrusa.

Unii investitori sunt de parere ca, deoarece stocul de Ether va ajunge sa fie limitat in acest fel, pretul ar putea sa raporteze cresteri uriase.

Insa influenta exercitata asupra pretului nu poate fi cunoscuta in totalitate, spun analistii, depinzand de volumele de tranzactionare, care determina cantitatea distrusa de Ether si taxa gas pentru minat, a carei valoare dinamica fluctueaza permanent.

Reteaua Ethereum va trece prin schimbari tot mai mari

Actualizarea EIP-1559 este mica prin comparatie cu Ethereum 2.0 – o restructurare a intregii infrastructuri a retelei, despre care developerii spun ca va fi gata la inceputul lui 2022.

Ethereum 2.0 va marca tranzitia de la un sistem proof-or-work la unul de tip proof-of-stake.

Sub sistemul proof of work, minerii folosesc cantitati vaste de energie computationala pentru a verifica tranzactiile. Insa datorita modelului proof of stake, utilizatorii vor inainta (sau paria) monedele prin forma unei plati directe, primind dreptul de a valida tranzactiile din retea si obtinand astfel mai multe token-uri generate de algoritmi.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani