Grid star
eveniment

PRIMA INCERCARE PENTRU GUVERNUL CIUCA – Angajatii CFR au declansat greva: “Nu pot sa isi mai asigure existenta”. Interventia ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu

Guvernul condus de Nicolae Ciuca se confrunta cu prima mare problema. Este vorba despre greva spontana declansata de angajatii de la CFR.

1.500 de lucratori de la CFR care se ocupa cu repararea locomotivelor au inceput un protest luni dimineata, 20 decembrie 2021, cerand majorarea salariilor cu 35%. Detalii despre motivele care au condus la declansarea grevei au fost oferite de presedintele Federatiei Sindicatelor Transporturilor Feroviari, Rodrigo Maxim, intr-o declaratie acordata pentru Digi24:

Cei intrati in greva au salariul minim, nu inteleg de ce oameni calificati nu pot sa isi mai asigure existenta. Toate preturile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce sa le plateasca. Peste tot, in UE, in 201, tarile s-au laudat cu infrastructura moderna si cu trenuri noi care circula cu viteza. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri si proiecte pentru celelalte doua treimi si nu s-a facut nimic”.

Reactia lui Grindeanu

De partea cealalta, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu (foto) a anuntat pe Facebook, la scurt timp dupa declansarea grevei, ca a avut o discutie cu directorii generali si economici de la CFR. Grindeanu a precizat ca toate companiile CFR se afla in prezent in dificultate, fiind nevoie sa treaca printr-un proces de eficientizare economica:

Am discutat acum cu directorii generali si economici de la CFR pe date economice reale. Este evident ca sunt Companii in dificultate. Asta este realitatea si nu trebuie sa o ascundem.

Anul viitor toate Companiile, fie ca vorbim despre CFR Infrastructura, fie ca vorbim despre CFR Calatori sau CFR Marfa, trebuie sa treaca printr-un proces de eficientizare economica. si asta in acord cu prevederile PNRR.

Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile si nu pe pozitii de forta. Bineinteles ca dialogul va continua pana la gasirea celor mai bune solutii.

Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astazi si celor de la CFR”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani