Grid star
camere de comert

PROTEJAREA INFORMATIILOR CONFIDENTIALE – Pierderi anuale de sute de miliarde de euro din cauza spionajului economic

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in colaborare cu Sectia Comerciala a Ambasadei Statelor Unite ale Amercii (SUA), la Bucuresti a organizat marti, 15 martie 2022, conferinta: "Cele mai bune practici din SUA in domeniul protectiei cercetarii si dezvoltarii, aplicabile de catre comunitatea de afaceri, sistemul de sanatate si mediul academic”.

In cadrul evenimentului, expertii Biroului Federal de Investigatii (FBI) au discutat despre modul in care institutiile academice din SUA, agentiile guvernamentale si agentiile de informatii lucreaza impreuna pentru a securiza cercetarea si dezvoltarea academica, precum si despre felul in care pot fi protejate informatiile confidentiale din sectorul privat, in cazul furturilor sau abuzurilor din partea unor factori externi.

"Investitiile in cercetare si dezvoltare reprezinta o modalitate importanta pentru companii de a obtine si, totodata, de a mentine avantajul competitiv. Cercetarea si dezvoltarea se bazeaza, mai ales in zilele noastre, pe conectivitate digitala. Din nefericire, conectivitatea digitala induce si o larga gama de riscuri de securitate, fiind afectate toate companiile, indiferent de marimea lor. Un studiu al European Centre for International Political Economy (ECIPE), realizat in 2019, prevede o pierdere anuala de peste 60 de miliarde de euro din cresterea economica la nivel european, precum si de aproape 300 de mii de locuri de munca din cauza criminalitatii cibernetice, cu accent pe furtul cibernetic de secrete comerciale. In consecinta, cadrul de reglementare din acest domeniu, aplicat la nivelul Uniunii Europene, trebuie reorientat de la contracararea amenintarilor cibernetice in general, la furtul cibernetic de secrete comerciale in mod specific”, a declarat presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR, Stefan Deaconu.

Bazele de date sunt vizate

"In mod evident, China, sau mai exact spus Partidul Comunist Chinez, doreste sa se impuna ca o putere economica mondiala, dar, din nefericire respecta foarte putin regulile jocului, folosind de foarte multe ori spionajul comercial. Pentru SUA, de exemplu, costul la nivel national, cauzat de spionajul economic, s-a ridicat la 400 de miliarde de dolari, in 2018, China ocupand primul loc intre statele care au apelat la aceasta metoda ilegala. Nu este vorba de spionaj economic numai in ceea ce priveste echipamentul militar, sunt vizate in foarte mare masura si alte produse sau servicii, cum ar fi bazele de date. De asemenea, nu sunt vizate numai companiile ci si cetatenii americani, in ultimii ani fiind furate informatii despre aproape jumatate din populatia SUA. Acest razboi nu trebuie inteles ca fiind unul numai intre marile puteri economice, cum ar fi SUA sau China, orice companie puternica din lume va fi, la un moment dat, vizata de un atac de spionaj economic”, sunt de parere expertii FBI.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani