Grid star
eveniment

RAPORT PE PIATA MUNCII – Scade numarul de locuri vacante (Document)

Institutul National de Statistica anunta ce se intampla pe piata muncii. Astfel, in trimestrul II 2023, numarul locurilor de munca vacante a fost 39.400, in scadere cu 7.700 fata de trimestrul anterior. Rata locurilor de munca vacante estimata pentru trimestrul II 2023 a fost 0,77%, in scadere cu 0,16 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Potrivit Institului National de Statistica, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2022, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 6.600, iar rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,14 puncte procentuale.

Cifrele

In trimestrul II 2023, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in:

-intermedieri financiare si asigurari (1,60%);

-productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,43%):

-distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,39%).

Peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in:

-industria prelucratoare (10.700 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,97%.

Sectorul bugetar a insumat 19,5% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3.700 locuri vacante s-au regasit

-in administratia publica, 2.800 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala;

-1.100 locuri vacante in invatamant.

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in industria extractiva (0,22%), respectiv in constructii si invatamant (0,32% pentru fiecare in parte). Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in industria extractiva, respectiv in tranzactii imobiliare (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Trimestrul II 2023

Prin comparatie cu trimestrul precedent, in majoritatea activitatilor s-au inregistrat scaderi ale ratei si numarului locurilor de munca vacante. Cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in:

- activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,63 puncte procentuale);

-administratie publica (-0,55 puncte procentuale);

-tranzactii imobiliare (-0,53 puncte procentuale);

-sanatate si asistenta sociala (-0,50 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante scaderi s-au observat in:

-sanatate si asistenta sociala (-1.900 locuri vacante);

-administratie publica (-1.500 locuri vacante), comert cu ridicata si cu amanuntul;

-repararea autovehiculelor si motocicletelor (-1.300 locuri vacante).

Domeniul energiei

La polul opus, cresteri ale ratei si numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat doar in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,21 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante), in alte activitati de servicii (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante) si in hoteluri si restaurante (+0,14 puncte procentuale, respectiv +0,4 mii locuri vacante).

Ce se intampla in sanatate

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in:

-sanatate si asistenta sociala (-0,65 puncte procentuale);

-activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,62 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai relevante scaderi in:

-sanatate si asistenta sociala (2.500 locuri vacante),;

-transport si depozitare (1.300 locuri vacante);

-administratie publica (-1.200 locuri vacante).

Piata financiara

La polul opus, cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in:

-intermedieri financiare si asigurari (+0,59 puncte procentuale);

-tranzactii imobiliare (+0,38 puncte procentuale);

-productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,33 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri mai relevante in hoteluri si restaurante, respectiv in intermedieri financiare si asigurari (+0,5 mii locuri vacante fiecare in parte).

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii

In trimestrul II 2023, cele mai mari valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in:

-randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (0,97%), de operatori la instalatii si masini;

-asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,85%), respectiv de functionari administrativi - grupa majora 4 (0,83%).

Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai ridicate valori pentru grupele majore de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (11.400 locuri vacante), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (5.400 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,44%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,46%, respectiv 1,7 mii locuri vacante).

Trimestrul II 2023 comparativ cu perioadele precedente

Comparativ cu trimestrul precedent, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat scaderi, in toate grupele majore de ocupatii, cu exceptia celor de:

-operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,02 puncte procentuale, respectiv +0,2 mii locuri vacante);

-lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (+0,08 puncte procentuale, respectiv +0,02 mii locuri vacante).

Astfel, cele mai importante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat pentru grupele majore de:

-functionari administrativi - grupa majora 4 (-0,28 puncte procentuale);

-ocupatii elementare - grupa majora 9 (-0,25 puncte procentuale).

Cele mai semnificative scaderi ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit pentru grupele majore de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (2.200 vacante), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (-1.700 locuri vacante).

Scaderi

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat doar scaderi. Astfel, in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cea mai relevanta scadere s-a observat in randul ocupatiilor de functionari administrativi - grupa majora 4 (-0,32 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai semnificativa diminuare in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (2.600 locuri vacante).

*Cititi aici datele INS

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani