Grid star
eveniment

RAZBOI IN UCRAINA: A TRIMIS ROMANIA ARME? – Raspunsul presedintelui Iohannis: "Noi declaram public ca ajutam Ucraina cu tot ce putem, si asta facem"

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat daca Romania a furnizat arme Ucrainei, avand in vedere razboiul pe care il poarta cu Rusia, dupa ce tara condusa de Volodimir Zelensky a fost atacata. Seful statului a evitat sa dea un raspuns clar, insa a tinut sa precizeze ca este intelept, in timpul unui razboi, sa nu dai adversarului informatii vitale.

De la inceputul razboiului din Ucraina, SUA, dar si alte state europene, au trimis tehnica militara, declarand acest lucru public. In acest context, Klaus Iohannis a fost chestionat de presa daca si Romania a procedat la fel. Presedintele a evitat sa dea un raspuns transant, preferand unul diplomat:

"Noi declaram public ca ajutam Ucraina cu tot ce putem, si asta facem. (...) Razboiul se desfasoara langa noi. Este intelept, in timpul unui razboi, sa nu dai adversarului informatii vitale. Drept pentru care noi declaram public ca ajutam Ucraina cu tot ce putem si asta facem".

Iata intrebarile adresate lui Klaus Iohannis, si raspunsurile:

Reporter:

Domnule Presedinte, ati spus in debutul acestei conferinte ca in ultima perioada s-a lucrat mult si a fost un efort mare in spate ca Romania sa fie intr-o pozitie de securitate foarte buna in acest moment si as vrea sa va intreb, concret, daca de la inceputul razboiului din Ucraina si, pana acum, Romania a trimis arme, arme grele si tehnica militara in Ucraina, precum au facut-o, de exemplu, toti vecinii nostri care sunt si membri NATO si care au anuntat transparent ca au trimis x numar de tancuri, z de numar de tunuri, y numar de lansatoare rachete si asa mai departe. Si daca da, daca a Romania trimis tehnica militara in Ucraina, de ce nu a fost anuntat public si transparent, asa cum a facut toate celelalte state membre NATO?

Klaus Iohannis:

Eu pot sa va spun ce am spus si cu alta ocazie, si in diferite intalniri la nivel inalt. Suntem in razboi, nu suntem intr-o situatie pe care o povestim in liniste, la o cafea. Razboiul se desfasoara langa noi. Este intelept, in timpul unui razboi, sa nu dai adversarului informatii vitale. Drept pentru care noi declaram public ca ajutam Ucraina cu tot ce putem si asta facem.

Reporter:

De ce aceasta discrepanta fata de vecinii nostri?

Klaus Iohannis: 

Asta este abordarea noastra, fiindca suntem vecini directi cu Ucraina si credem ca asa este mai bine pentru noi si pentru Ucraina ca sa ii ajutam.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani