Grid star
eveniment

REFORMA PENSIILOR SPECIALE - MAI si MAPN au returnat documentul. Ministrul Justitiei si seful SRI inca se gandesc ce sa faca (Document)

Ministerul Muncii l-a anuntat pe premierul Nicolae Ciuca ca ministerul de Interne si cel al Apararii au returnat, neavizat, proiectul de Memorandum privind reforma pensiilor speciale.

Justitia, condusa de Catalin Predoiu, si Serviciul Roman de Informatii, la carma este Eduard Hellvig (foto), nu au dat inca un raspuns.

Pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, 13 iulie 2022 se afla o nota de la informare de la ministerul Muncii "privind adoptarea si implementarea unor masuri necesare pentru indeplinirea jalonului 215 aferent reformei sistemului de pensii din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta – indemnizatiile/pensiile de serviciu, inclusiv pensiile militare”.

Ministerul Muncii arata ca jalonul 215 prevede intrarea in vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale (indemnizatii si pensii stabilite si platite in baza unor legi cu caracter special).

Corectarea inechitatilor

"Conform jalonului 215, pana la sfarsitul trimestrului IV 2022 trebuie intreprinse demersurile necesare pentru finalizarea ‘cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale’. Conform PNRR acestea vor fi reformate pe baza unor solutii care sa vizeze corectarea inechitatilor dintre beneficiarii acestor categorii de pensii si beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivitatii, luand in considerare si jurisprudenta Curtii Constitutionale.
Noul cadru legislativ nu va permite crearea unor noi categorii de pensii. Intrucat pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intentioneaza sa se introduca noi criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora. Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu. Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivaleaza cu o restrangere a unui drept constitutional, ci se impune pentru restrangerea cheltuielilor bugetare”
, arata ministerul Muncii.

Termenul expira la sfarsitul anului

In nota de informare catre premier se precizeaza ca pentru indeplinirea acestor obligatii, ministerul Muncii a promovat un Memorandum avand scopul stabilirii premiselor institutionale necesare pentru indeplinirea jalonului 215.

Pana la 11 iulie, in cadrul procedurii de avizare:

-Au avizat favorabil: Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei;
-Au avizat cu observatii: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene;
-Au returnat proiectul de Memorandum neavizat cu observatii: Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne;
-Se afla inca pe circuitul de avizare: Ministerul Justitiei si la Serviciul Roman de Informatii.
"Mentionam faptul ca avizarea si aprobarea acestui Memorandum este un demers necesar pentru indeplinirea in termen a jalonului 215, avand termen de finalizare 31 decembrie 2022 (intrarea in vigoare a noului act normativ)”, arata ministerul Muncii.

*Informarea ministerului Muncii

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani