Grid star
eveniment

REVOLTA MEDICILOR DE FAMILIE – Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei anunta colapsul serviciilor de medicina de familie dupa ce bugetul acestora a fost taiat cu 25%

Medicii de familie se revolta dupa ce a fost redusa cu 25% alocarea bugetara pentru 2024 fata de anul trecut. Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala acuza prin intermediul unui comunicat de presa de marti, 9 ianuarie 2024, ca exista deja un deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor va agrava si mai mult acest lucru, motiv pentru se cer masuri urgente din partea Guvernului.

Medicii fac un apel la guvernanti sa adopte imediat masuri care sa remedieze aceasta situatie grava, si nicidecum sa reduca drastic finantarea deja deficitara a acestui segment al sistemului de sanatate: “Practic, intrebarea pe care autoritatile si-o pun periodic, mai ales in anii electorali, 'de ce sunt zone fara medici de familie?', are un raspuns simplu: pentru ca nu isi doresc sa aveti medici de familie, pentru ca nu isi doresc ca populatia sa beneficieze de servicii decontate la medicul de familie”.

Guvernului i se reproseaza, de asemenea, ca face un joc dublu: in fata autoritatilor internationale, care stiu ca prima veriga pentru salvarea sistemului si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei este medicina de familie, fac promisiuni si isi iau angajamente dar, in realitate, “depun eforturi sustinute ca aceste angajamente sa ramana doar pe hartie si sa nu poata fi implementate”.

 

Redam comunicatul Asociatiei Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala: 

 

Intr-un sistem sanitar nefunctional, care este carpit pe ici pe colo cat sa nu se risipeasca de tot, autoritatile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetara pentru anul 2024 fata de anul 2023, desi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populatia generala si care putem interveni in starea de sanatate a intregii populatii.
Fiecare pacient din Romania are dreptul sa aiba acces la serviciile de medicina de familie si ideal ar fi ca fiecare comunitate sa aiba medic de familie. Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea masurilor mentionate mai sus, va agrava si mai mult acest deficit, totul, in contextul in care Centrele de Permanenta functioneaza cu bani adusi de acasa de colegii nostri, ei nefiind inca platiti pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activitatii in aceste centre ar bloca Unitatile de Primiri Urgente sau in contextul in care toate cabinetele medicilor de familie au fost platite pentru luna noiembrie in cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernantii sa adopte masuri care sa remedieze aceste situatii si nicidecum sa reduca drastic finantarea deja deficitara a acestui segment al sistemului de sanatate.

Practic, intrebarea pe care autoritatile si-o pun periodic, mai ales in anii electorali, 'de ce sunt zone fara medici de familie?', are un raspuns simplu: pentru ca nu isi doresc sa aveti medici de familie, pentru ca nu isi doresc ca populatia sa beneficieze de servicii decontate la medicul de familie.

Romania ocupa cele mai rusinoase locuri cand vine vorba despre starea de sanatate si, in aceste conditii, guvernantii gasesc ca este momentul sa ingroape si mai mult, daca se putea, sistemul sanitar, prin scaderea finantarii medicinei de familie, prin ingroparea medicilor de familie in activitati birocratice inutile, prin mentinerea unui sistem informatic nefunctional.

Este interesant acest joc dublu: in fata autoritatilor internationale (care stiu ca prima veriga pentru salvarea sistemului si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei este medicina de familie), autoritatile romane fac promisiuni si isi iau angajamente dar, in realitate, depun eforturi sustinute ca aceste angajamente sa ramana doar pe hartie si sa nu poata fi implementate. Birocratia a ramas aceeasi in medicina primara, desi exista mijloace identificate de reducere a acesteia, ceea ce ne face sa ne intrebam: de ce si pentru ce se doreste acest blocaj?

Cum sa explicam altfel faptul ca autoritatile au decis decimarea fondului alocat asistentei medicale primare? Sa fie asta o strategie bine pusa la punct pentru slabirea medicinei de familie si, implicit, a accesului populatiei la servicii medicale? Sau este strategia Guvernului de a 'stimula' tinerii medici sa aleaga sa profeseze ca medici de familie? Daca destabilizezi baza piramidei, pana la urma, cade si varful. Sa nu uitam ca medicina primara a fost supusa subfinantarii de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu cresterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar, creandu-se astfel in interiorul sistemului medical o discriminare ce a fost sesizata si de institutia Avocatul Poporului, intr-un document ramas fara raspuns pana astazi.

Ne exprimam certitudinea si totodata speranta ca decidentii politici din Romania vor avea intelepciunea de a nu afecta si mai grav situatia sistemului de medicina de familie printr-o reducere a finantarii lui, pentru ca astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical si vor raspunde in fata populatiei Romaniei in legatura cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistenta medicala primara.

Dragi pacienti, cereti-va drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru ca, incet, dar sigur, veti ramane singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care inca profeseaza si se incapataneaza sa supravietuiasca, desi nu stim insa cat vor mai rezista, iar in locul lor nu vine nimeni in astfel de conditii!

Stimati guvernanti, vrem cu totii sa facem economie, dar nu de la sanatate si educatie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani