Grid star
business capital

Romanii baga bani in titluri de stat. Au investit 10 miliarde euro

Ministerul Finantelor (MF) a atras peste 620 milioane lei si 112 milioane euro (valori insumand aproape 1,2 miliarde lei – 237 milioane euro),  prin sase emisiuni de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS), in cadrul celei de-a patra oferte publice derulata in acest an pe piata de capital. Astfel, titlurile de stat Fidelis emise in aceasta luna au debutat joi, 22 mai 2025, la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

 Potrivit BVB, prin intermediul celor 24 oferte derulate incepand cu august 2020, Ministerul Finantelor a atras de la populatie aproape 50 miliarde lei (peste 10 miliarde euro). In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 9 – 16 mai, romanii au plasat peste 12.600 de ordine de subscriere, atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. In emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv. 

 

Iata dobanzile oferite:

Deficit in crestere

Reamintim ca executia bugetului general consolidat in primele trei luni din 2025 s-a incheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB fata de deficitul de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024. Cifrele Ministerului de Finante arata ca veniturile totale au insumat 141,32 miliarde lei in primele trei luni ale anului 2025, inregistrand o crestere cu 6,9% (an/an), sustinuta de avansul veniturilor curente - in principal impozitul pe salarii si venit, contributii de asigurari, accize si venituri nefiscale. Totodata se remarca contractii in cazul incasarilor nete din TVA (rambursari mai mari de TVA in primele trei luni an/an si efect de baza ridicat) si fondurilor europene. 
Exprimate ca pondere in PIB, veniturile totale s-au ajustat cu 0,12 puncte procentuale, pe seama scaderii fondurilor europene, in timp ce veniturile curente au crescut cu 0,11 puncte procentuale. Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 15,11 miliarde lei, inregistrand o crestere de 31,3% (an/an), determinata de avansul semnificativ al incasarilor din impozitul pe dividende (+133,3%), pe seama dividendelor distribuite in anul 2024, cu retinerea cotei de impozit de 8%.
Totodata, o dinamica pozitiva a fost consemnata si in cazul incasarilor din impozitul pe salarii (20,6%) - peste dinamica fondului de salarii din economie (12,5%1 ), evolutia acestei categorii de venituri fiind influentata de eliminarea facilitatilor fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator.


 
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani