Grid star
eveniment

ROMANII RAMAN CU 300 LEI IN MANA – Venitul mediu este de 2.648 lei. Raportul dintre banii castigati si cheltuieli (Document)

Romanii raman cu putin peste 300 lei, aceasta fiind raportul dintre venitul mediu si cheltuieli pe persoana. Potrivit Institului National de Statistica, veniturile totale medii lunare au fost in trimestrul IV 2022, in termeni nominali, 6.634 lei pe o gospodarie si 2.648 lei pe persoana. Iar cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul IV 2022, in medie, de 5.842 lei lunar pe o gospodarie (2332 lei pe persoana) si au reprezentat 88,1% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 6.105 lei lunar pe gospodarie (2.437 lei pe persoana), iar veniturile in natura au fost, in medie, de 529 lei lunar pe gospodarie (211 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (66,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,9%), veniturile in natura (8,0%), veniturile din agricultura (1,7%), veniturile din activitati neagricole independente (1,5%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,0%). Cea mai mare parte din veniturile in natura o reprezinta contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%).

Urban vs rural

Pe medii de rezidenta sunt diferente de nivel si de structura intre veniturile gospodariilor din mediul urban si mediul rural. In mediul urban, nivelul venitului total mediu lunar pe o persoana a fost de 1,5 ori mai mare decat in mediul rural. Din punct de vedere al structurii, in mediul urban, ponderea salariilor brute si a altor drepturi salariale in veniturile totale a fost mai mare cu 17,2 puncte procentuale fata de cea din mediul rural. In ceea ce priveste veniturile in natura, ecartul dintre mediul ruralsi mediul urban a fost de 6,8 puncte procentuale, in favoarea mediului rural.

Cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei

Cheltuielile banesti au fost, in medie, de 5.426 lei lunar pe gospodarie (2.166 lei pe persoana), iar contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii a fost, in medie, de 416 lei lunar pe gospodarie (166 lei pe persoana).

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul (62,7%) si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor (31,1%), precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.) (2,2%). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,1%).

Banii se duc pe mancare

Ca si in cazul veniturilor, si in cazul cheltuielilor totale, mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste nivelul si structura. In mediul urban, nivelul cheltuielilor totale medii lunare pe o persoana a fost de 1,5 ori mai mare decat in mediul rural. Din punct de vedere al structurii, ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii in cheltuielile totale din mediul rural a fost semnificativ mai mare fata de cea din mediul urban (cu 7,3 puncte procentuale).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut in continuare, in trimestrul IV 2022, o pondere insemnata, in medie, de 34,8% din consumul gospodariilor.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani