Grid star
antreprenoriat

S-A APROBAT CREDITUL FERMIERULUI – Statul aloca 165 milioane euro si suporta rata dobanzii ROBOR. Fermierii vor beneficia de credite cu dobanda de 1,95% pe an

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto) anunta ca Executivul a adoptat joi, 8 februarie 2024, Creditul Fermierului, o forma avantajoasa de creditare pentru agricultori.  

Astfel, se aloca 165 de milioane de euro, fiind acoperita partea cea mai importanta a dobanzii la creditele bancare.  Florin Barbu arata intr-o postare pe Facebook ca statul suporta rata dobanzii ROBOR, iar fermierii vor avea credite cu dobanda de 1,95% pe an. Fiecare beneficiar poate primi 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe cinci ani. 
Tot in sedinta de guvern de joi a fost aprobata Hotararea de Guvern ce modifica alineatul (5) al articolului 81 din Normele metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare 138/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului 1872/2005, anunta ministerul Agriculturii.
Prin aprobarea acestui act normativ se stabileste modalitatea de decontare a cheltuielilor, in cota de pana la 50%, aferente consumului de energie electrica, necesare functionarii agregatelor sau echipamentelor pentru irigatii, care se  suporta de la bugetul de stat, cheltuieli inregistrate in anul anterior si neplatite, din sumele alocate pentru anul urmator.

 

Decontarea cheltuielilor

 


Ministerul Agriculturii precizeaza ca in acest mod, in functie de valoarea maxima a plafonului anual alocat cu aceasta destinatie, se stabileste procedura de aprobare a cotei de pana la 50%, fara a limita la anul in curs, fiind creata posibilitatea decontarii cheltuielilor din anul anterior din bugetul alocat pentru anul urmator:
“Solutia legislativa privind decontarea pentru anul 2023 din bugetul alocat pentru anul 2024 are in vedere redresarea economica a producatorilor, urmare a lipsei resurselor financiare necesare pentru continuarea activitatilor agricole si generarea riscului de a fi in imposibilitatea de achitare a datoriilor catre furnizori, salarii, credite, utilitati, la termenele scadente:
“Astfel, prin decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru irigatii pentru anul 2023 este vizata diminuarea efectelor fenomenului de seceta asupra productiei agricole, cat si pentru reducerea impactului asupra anului agricol urmator”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani