Grid star
antreprenoriat

SABOTAREA FIRMELOR ROMANESTI – Guvernul a bagat bani in conturile societatilor din Franta si Polonia, in loc sa sustina producatorii autohtoni

Firmele romanesti au fost sabotate chiar de autoritatile romane. Guvernul a preferat sa bage bani in conturile societatilor din alte state, precum Franta sau Polonia, in loc sa sustina producatorii autohtoni.

Dezvaluirea a fost facuta de omul de afaceri Mircea Turdean, CEO Farmec Cluj-Napoca, in cadrul videoconferintei “Produse romanesti in lupta cu Covid-19”, organizata de agentia de presa News.ro. Turdean a dezvaluit problemele cu care compania pe care o conduce s-a confruntat in perioada pandemiei de coronavirus.

In acest sens, Mircea Turdean, a explicat ca desi Farmec putea produce cantitati insemnate de dezinfectanti, autoritatile romane au cumparat aceste produse din alte state. “Au intrat sute de tone de dezinfectanti din Franta, din Polonia, fara a da posibilitatea dezinfectantilor romanesti sa fie pe piata”, arata Turdean, care a precizat ca abia spre mijlocul lunii mai Farmec a devenit eligibila sa participe la licitatii sau atribuiri directe.

La inceputul crizei, noi am luat o decizie: sa intram in criza si sa incercam sa parcurgem toate efectele negative ale crizei, pe cat posibil sa ne ajutam singuri, pentru ca este foarte dificil sa inchizi activitatea - cum, din pacate, foarte multe companii au trebuit sa faca - si sa astepti ajutorul statului. S-a intamplat acest lucru, dar noi ne-am gandit ca si acest ajutor, din punct de vedere al bugetelor, este limitat. Si atunci am luat o decizie foarte clara: capacitatile noastre de productie foarte mari sunt similare cu capacitatile de productie pe care ar trebui sa se produca acesti dezinfectanti de tip biocide si am trecut la treaba. Si a fost o decizie buna la momentul respectiv.

Puteam sa facem cantitati de dezinfectanti mult mai mari, am obtinut mult mai putin prin vanzarea lor (a dezinfectantilor, n.r.), pentru ca pana in perioada de pana la mijlocul lunii mai, tot ce inseamna dezinfectanti veneau din afara si se cumparau volume uriase din afara. Numai la jumatatea lunii mai puteam fi eligibili pentru a participa la niste licitatii sau atribuiri directe. Au intrat sute de tone de dezinfectanti din Franta, din Polonia, fara a da posibilitatea dezinfectantilor romanesti sa fie pe piata. Si foarte multe aprovizionari pe cantitati foarte mari s-au facut atunci, a declarat Mircea Turdean, CEO Farmec Cluj-Napoca.

De asemenea, in aceeasi videoconferinta “Produse romanesti in lupta cu Covid-19”, organizata de agentia de presa News.ro, Mircea Turdean a mai semnalat o problema. Si anume modul in care se facea atribuirea directa a contractelor:

Fiecare dupa cum ii placea si cum avea chef, ca-i mai scump, cu avize sau fara avize, le luau de unde voiau ei. Din nou, asta a fost un impediment pentru noi, pentru ca nu s-a lucrat corect. Abia de cateva saptamani discutam de licitatii, care se fac pe site-uri, dar de la institutii prea putin”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani