Grid star
antreprenoriat

CRESTERE ACCENTUATA A PRETURILOR – Constructiile si comertul cu amanuntul, domeniile in care se estimeaza ca se va intampla acest lucru (Document)

Managerii estimeaza o crestere accentuata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul, potrivit unei anchere de conjunctura a Institutului National de Statistica.

Se mai prevede o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, si o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra crestere accentuata (sold conjunctural +60%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -23%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -13%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +42%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata numarului de salariati (sold conjunctural +12%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +44%).

Servicii

Conform estimarilor din luna noiembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -1%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +17%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani