Grid star
antreprenoriat

BANI PENTRU IMM-URI SI HORECA – Guvernul a alocat fondurile

Vin banii de la guvern pentru industria HORECA si pentru IMM-uri. Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat ca in sedinta de guvern de miercuri, 16 februarie 2022, au fost adoptate mai multe hotarari prin care se acorda ajutoare financiare.


Potrivit lui Cadariu, printre hotararile adoptate se numara si OUG privind modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 130 din 2020, privind unele masuri pentru acordare de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene.
Prin aceasta ordonanta se corecteaza, practic, un titlu bugetar pentru asigurarea sumelor suportate din buget aferente proiectelor eligibile din cadrul schemei de ajutor de stat, in contextul crizei provocate de COVID-19, a caror valoare excedeaza plafonului contractului de finantare, anunta Cadariu. Ministrul a mai precizat ca s-au inchis platile pe programul HoReCa 1, in valoare de 2,2 miliarde de lei.

Iata declaratiile facute de ministrul Antreprenoriatului si Turismului:

"In cadrul sedintei de guvern de astazi au fost adoptate trei ordonante de urgenta si un memorandum care creeaza cadrul legal pentru un pachet de programe si masuri pentru sprijinirea IMM-urilor, as spune, un prim pachet. Prima a fost o ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 130 din 2020, privind unele masuri pentru acordare de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene. Prin aceasta ordonanta se corecteaza, practic, un titlu bugetar pentru asigurarea sumelor suportate din buget aferente proiectelor eligibile din cadrul schemei de ajutor de stat, in contextul crizei provocate de COVID-19, a caror valoare excedeaza plafonului contractului de finantare.

Granturi pentru IMM-uri

Discutam, in fond, despre Masura 2, acele granturi de pana la 200.000 de euro acordate IMM-urilor. De asemenea, ordonanta de urgenta creeaza cadrul incheierii unui act aditional intre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului si Ministerul Fondurilor Europenelor, Investitiilor si Proiectelor Europene. Acest proiect a fost prezentat in prima lectura in sedinta din 2 februarie si, in esenta, este vorba de a achita ultimele 570 de milioane de lei catre cei 2.900 de beneficiari, aproximativ, care au ramas neplatiti si au fost declarati eligibili pe Masura 2.

Stimularea antrepenorilor

O a doua ordonanta de urgenta prevede modificarea si completarea Legii nr. 346 din 2004, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Prin aceasta ordonanta se realizeaza corectarea denumirii unui program, care a fost introdusa gresit in Legea nr. 317/2021, a bugetului de stat pentru anul 2022, respectiv denumirea Start-up Nation Romania, creand cadrul pentru a demara editia a treia a programului’ Start-up Nation".
De asemenea, tot in aceasta ordonanta de urgenta s-a definit programul privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului - structuri de cazare, structuri de alimentatie si agentii de turism, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19. Mai exact, cream cadrul legal pentru demararea unei etape a doua pentru schem a de sprijin pentru HoReCa.

Plati inchise

Asa cum se stie, in lunile decembrie si ianuarie am inchis platile pe programul HoReCa 1, in valoare de 2,2 miliarde de lei, deci aproximativ 450 de milioane de euro, care reprezinta o infuzie de capital in sectorul HoReCa. Tot in aceasta ordonanta de urgenta se aproba aplicarea testului IMM atunci cand se initiaza acte normative privind IMM-urile. De altfel, acest lucru reprezinta si un jalon al ministerului pentru PNRR, chiar daca el este, ca termen, trimestrul 3, reprezinta o transpunere a COM 394 din 2008 si, in fond, discutam de aplicarea unui asa-zis principiu a numarului constant”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani