Grid star
criptomonede

SCHEMA PIRAMIDALA DE 300 MILIOANE DOLARI IN PIATA CRIPTO, CU OPERATIUNI IN ROMANIA – Cum racolau investitorii cripto pe retelele de socializare: "Iti ofer o modalitate de a castiga mai multi bani cu Ether. E sigura afacerea si nu are riscuri!”

Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) a acuzat 11 persoane, intre care cei patru fondatori ai platformei blockchain Forsage, pentru rolul lor in crearea si promovarea unei scheme Ponzi prin care acestia au strans peste 300 milioane dolari de la investitorii cripto din intreaga lume, inclusiv din Statele Unite, potrivit unui comunicat transmis de SEC luni, 1 august. Reteaua a actionat si in Romania, de unde racola clienti de pe platformele de socializare.

Gilda Popa

Printre cei acuzati se numara cei patru fondatori ai Forsage, despre care se stia ultima data ca locuiesc in Rusia, Republica Georgia si Indonezia, precum si trei promotori din SUA, angajati de fondatori sa sustina Forsage pe site-ul sau web si pe platformele de socializare. si mai multi membri ai asa-numitilor Crypto Crusaders — cel mai mare grup de promovare pentru schema care a functionat in Statele Unite din cel putin cinci state diferite.

Conform comunicatului SEC, in ianuarie 2020, Vladimir Okhotnikov, Jane Doe alias Lola Ferrari, Mikhail Sergeev si Sergey Maslakov au lansat Forsage.io, un site web care a permis milioanelor de investitori de retail sa incheie tranzactii prin contracte inteligente operate pe blockchain-urile Ethereum, Tron si Binance. Cu toate acestea, se presupune ca Forsage a functionat ca o schema piramidala de mai bine de doi ani, in care investitorii au obtinut profituri prin recrutarea altora in schema. Forsage ar fi folosit, de asemenea, active de la noi investitori pentru a plati investitorii anteriori intr-o structura tipica Ponzi.

Forsage a functionat ca o schema piramidala timp de 2 ani

Forsage a fost creat sub premisa de a functiona ca o punte intre Ethereum, Tron si Binance. Platforma trebuia sa faca posibila executarea de contracte inteligente pe diferite lanturi. Cu toate acestea, a functionat ca o schema cripto-piramidala timp de doi ani, folosind banii de la noi investitori pentru a-i plati pe cei vechi si a-i recompensa pe cei care au recrutat mai multi oameni.

Potrivit comunicatului de presa, SEC a trimis scrisori in care soma Forsage sa inceteze activitatea, la sfarsitul anului 2020 si martie 2021. Cu toate acestea, fondatorii platformei au decis sa ignore autoritatile de reglementare si, in schimb, au continuat sa nege acuzatiile de criptofrauda prin conturile lor YouTube, continuand in acelasi timp sa promoveze utilizarea platformei.

"Asa cum sustine plangerea, Forsage este o schema piramidala frauduloasa lansata la scara masiva si promovata in mod agresiv (n.r. pe platforme frecventate de investitorii cripto. Cei care au comis frauda nu pot eluda legile federale privind valorile mobiliare concentrandu-si schemele pe contracte inteligente si blockchain” , a declarat Carolyn Welshhans, seful interimar al Crypto Assets and Cyber Unit a SEC, potrivit comunicatului SEC.

Fara sa admita sau sa infirme acuzatiile, doi dintre inculpati, Ellis si Theissen, au convenit sa solutioneze acuzatiile si sa fie interzis definitiv de incalcari viitoare ale prevederilor acuzate si alte activitati. In plus, Ellis a fost de acord sa plateasca penalitati civile si de cautiune, iar Theissen va fi obligata sa plateasca penalitati pentru deversare si civile, asa cum este stabilit de instanta. Ambele reglementari sunt supuse aprobarii instantei.

Iata cum atrageau clientii cei de la Forsage in Romania

Conform datelor publice, platforma Forsage are o pagina de Facebook in limba romana , care este publica, si are numeroase mesaje de publicitate, ultimul fiind postat pe 26 aprilie 2020.

In mesajele publicitare postate pentru utilizatorii romani cei de la Forsage sustineau ca este vorba despre o afacere "fara riscuri” si promiteau "bani multi”.

"Numai pentru aceia care doresc sa castige!

Iti ofer o modalitate de a castiga mai multi bani cu Etherium. E sigura afacerea si nu are riscuri. E vorba de o platforma nou aparuta pe care se pot face niste banuti buni in plus in perioada asta.

Iti trimit un link sa vezi despre ce este vorba, si daca ti se pare interesant si vrei sa afli mai multe detalii, iti stau la dispozitie cu drag pe https://www.facebook.com/Forsage.Romania.Oficial

Cum sa generezi ethereum

Tutorial limba Romana”, este mesajul publicat pe Facebook in 26 aprilie 2020.

SEC si FBI au facut echipa comuna pentru a lupta impotriva criminalitatii cripto.

SEC a acuzat recent mai multe persoane de activitati cripto ilegale inclusiv un fost director Coinbase. Arestarea lui Ishan Wahi, ca primul caz de :tranzactionare” discretionara a informatiilor privilegiate in cadrul industriei cripto, arata un rol mai activ al SEC in aplicarea legii privind actorii care folosesc criptomonede pentru a promova inselatorii, furturile si schemele piramidale, printre alte activitati criminale, noteaza cryptopotato.com.

Chiar si Michael J. Driscoll, director adjunct al FBI, a spus ca agentia ia o pozitie mai activa in cadrul ecosistemului cripto pentru a preveni infractorii sa profite de lacunele legislatiei ce vizeaza criptomonedele pentru a-si comite infractiunile.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani